Vijesti iz svijeta

Rumunjska odobrila 40 milijuna eura za spas medija, bh. političarima ne trebaju neovisni mediji

Rumunjska vlada odobrila je pomoć u iznosu od 40 milijuna eura za spas medija u sljedeća četiri mjeseca. Polovina sredstava bit će dodijeljena televizijskim kanalima, a jedna četvrtina web stranicama. Ova pomoć dolazi u obliku „kampanje javnog informiranja o sprječavanju i kontroli širenja koronavirusa, kao i javnoinformacijske kampanje o ponovnom pokretanju ekonomskih i socijalnih aktivnosti nakon završetka izvanrednog stanja“. Kao i u mnogim zemljama širom svijeta, i mediji u Rumunjskoj se nalaze u teškom stanju zbog mjera koje je tamošnja Vlada provodila u borbi protiv pandemije korona virusa.

Mediji u Bosni i Hercegovini su također teško pogođeni novom krizom, ali Vijeću ministara BiH, entiteskim Vladama RS-a i FBiH, kao ni vladama na nižim razinama ne pada na pamet da oforme neki fond, pa barem i sa simboličnim iznosom, za pomoć medijima bez kojih bi konfuzija s informacijama o opasnoj bolesti u protekla dva mjeseca bila ogromna. Upravo mediji su odigrali ključnu ulogu u informiranju javnosti o sVim posljedicama korona virusa, a novinari su često bez ikakve zaštite na terenu riskirali da obole od virusa COVID 19. Bh. političarima mediji su uglavnom neprijatelji, a spašavaju isključivo politički podobni mediji, dok one koji žele zadržati koliku-toliku neovisnost i profesionalnost svjesno guraju u nestanak.

Rumunjska vlada će 55 posto iz fonda dati za TV kuće, 23 posto za internet portale, 12 posto za radijske postaje, a 5 posto za tisak. J. S.

VEZANO

Bez slobode medija nema ni BiH u EU

urednik

Borrell: Kriza prouzročena Covidom-19 jasno je istaknula važnost medija

urednik

ŠIROKOBRIJEŠKI SUD: Lov na nezavisne medije i gašenje pravde kroz kopiranu presudu CIN-u

urednik