Vijesti iz svijeta

Rusi nabavljaju milijune raketa i topničkih granata, zna se i od koga

Rusko ministarstvo obrane u procesu je kupnje milijuna raketa i topničkih granata od Sjeverne Koreje kako bi pojačali svoje resurse za invaziju na Ukrajinu, pokazuje najnovije izvješće američke obavještajne službe.

Američki dužnosnik, koji je htio ostati anoniman, rekao je u ponedjeljak da činjenica da se Rusija okreće Sjevernoj Koreji pokazuje da se “ruska vojska i dalje bori s ozbiljnim problemom oko opskrbe u Ukrajini, dijelom zbog kontrole izvoza i sankcija”.

Američki obavještajni dužnosnici vjeruju da bi Rusi u budućnosti mogli kupiti dodatnu sjevernokorejsku vojnu opremu. O otkriću obavještajnih podataka prvi je izvijestio New York Times.

Ovo otkriće dolazi nakon što je Bidenova administracija nedavno potvrdila da je ruska vojska u kolovozu preuzela bespilotne letjelice iranske proizvodnje koje koristi u Ukrajini.Iz Bijele kuće su prošlog tjedna objavili da se Rusija suočila s tehničkim problemima s dronovima iz serije Mohajer-6 i Shahed, koji su kupljeni u sklopu onoga za što Bidenova administracija vjeruje da je dio ruskog plana nabave stotina iranskih bespilotnih letjelica (UAV).

Od početka invazije Sjeverna Koreja se nastojala približiti Rusiji u gotovo jednakoj mjeru u kojoj su se Europa i Zapad od nje odmicali.

Režim je optužio SAD za ukrajinsku krizu te je tvrdio da je zbog “hegemonističke politike” Zapada ruska vojna akcija u Ukrajini opravdana.

U srpnju je Sjeverna Koreja postala jedina nacija osim Rusije i Sirije koja je priznala samoproglašene republike u Lugansku i Donjecku, dodatno se svrstavajući na stranu Rusije oko sukoba u Ukrajini.