Vijesti iz svijeta

Ruska svemirska letjelica se srušila na Mjesec

Ruska svemirska letjelica Luna-25 srušila se na Mjesec nakon što se otela kontroli, potvdila je ruska svemirska agencija.

Letjelica bez posade trebala je izvršiti meko slijetanje na Mjesečev južni pol, ali nije uspjela nakon što je naišla na probleme dok se kretala u orbitu prije slijetanja.

Bila je to prva ruska misija na Mjesec u gotovo 50 godina.

Letjelica je trebala sletjeti u ponedjeljak kako bi istražila dio Mjeseca za koji znanstvenici misle da bi mogao sadržavati smrznutu vodu i dragocjene elemente.

Roscosmos, ruska državna svemirska korporacija, priopćila je u nedjelju ujutro da je izgubila kontakt s Lunom-25 u subotu malo nakon 8:57 sati po srednjoeuropskom, odnosno 11:57 sati po moskovskom vremenu.

-Aparat se pomaknuo u nepredvidivu orbitu i prestao postojati kao rezultat sudara s površinom Mjeseca, stoji u priopćenju.

Rusija je nastojala stići prije Indije do južnog pola Mjeseca budući da indijska svemirska letjelica Chandrayaan-3 tamo treba sletjeti sljedeći tjedan.

BBC podsjeća da niti jedna zemlja nikada prije nije sletjela na južni pol ovog Zemljinog satelita, iako su i SAD i Kina lagano sletjele na Mjesečevu površinu.