Vijesti iz svijeta

Sjeverna i Južna Amerika suočavaju se s pandemijom necijepljenih

Obje Amerike se suočavaju s pandemijom necijepljenih, priopćila je u srijedu Panamerička zdravstvena organizacija (PAHO), koja je upozorila da zemlje sa slabom procijepljenošću bilježe porast slučajeva zaraze covidom-19 i ponovno pozvala zemljama s puno doza cjepiva da ih doniraju.

“Suočeni smo s pandemijom necijepljenih, a jedini način da se to zaustavi je širenje cijepljenja”, rekla je direktorica PAHO-a Carissa Etienne na konferenciji za medije.

“Cjepiva su ključna, čak i ako nijedno cjepivo nije 100% učinkovito”, dodala je.

Samo 15 posto ljudi u Latinskoj Americi i na Karibima potpuno je cijepljeno, rekla je, dodajući kako je ta brojka zavaravajuća, pošto neke zemlje poput Hondurasa i Haitija nisu cijepile niti jedan posto populacije.

Etienne je ponovno uputila poziv zemljama s dovoljno doza da ih što prije podijele zemljama kojima je to potrebno.

“Očito nam treba još cjepiva i trebamo ga sada”, rekla je. “U ovom trenutku doniranje cjepiva zaista je jedini način za mnoge zemlje u našoj regiji da brzo osiguraju doze koje su im potrebne”, dodala je.

Početak cijepljenja na Haitiju, koji je zapao u dodatna previranja nakon ubojstva predsjednika Jovenela Moisea, pokazuje da su zemlje spremne primiti donacije cjepiva, dodala je.

Putem mehanizma COVAX zemlje regije dobit će 3, 7 milijuna dodatnih doza cjepiva do kraja srpnja, kazao je Jarbas Barbosa, zamjenik direktora PAHO-a.

PAHO blisko surađuje sa SAD-om kako bi se nadvladali logistički izazovi dostavi doniranih cjepiva, dodao je.

U obje Amerike zabilježeno je prošloga tjedna 967 tisuća novih slučajeva zaraze i 22 tisuće smrtnih slučajeva, kazala je Etienne, što je blago smanjenje u odnosu na prethodni tjedan.

Epidemija se ubrzava u većem dijelu Srednje Amerike i na manjim karipskim otocima, rekla je, dok broj zaraženih i smrtni slučajevi rastu na Kubi, a žarišta i dalje postoje u amazonskim regijama Kolumbije i Perua.