Vijesti iz svijeta

Srbija i Kosovo nisu postigli dogovor oko tablica u Bruxellesu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u ponedjeljak u Bruxellesu da Srbija i Kosovo nisu uspjeli postići dogovor u pregovorima pod pokroviteljstvom Europske unije o sporu oko automobilskih tablica.

“Iz razloga koji mi nisu jasni, nismo uspjeli postići apsolutno nikakav dogovor, pri čemu je srpska strana bila potpuno konstruktivna i deset puta mijenjane tekstove prihvatila, a albanska strana nije htjela ništa prihvatiti”, rekao je Vučić novinarima nakon sastanka s kosovskim premijerom Albinom Kurtijem i visokim predstavnikom EU za vanjsku politiku i sigurnost Josepom Borrellom u Bruxellesu, prenosi Beta. 

Sastanak na visokoj razini sazvali su šef eurodiplomacije Borrell i specijalni predstavnik EU-a za dijalog Miroslav Lajčak uoči početka naplate kazni za vozače vozila koji nisu promijenili registarske oznake u one s oznakom Kosova, što kosovske vlasti namjeravaju početi primjenjivati od 22. studenog.

On je naveo da će “pričekati izjavu šefa eurodiplomacije” i da će srpska strana “poštivati njegove preporuke” da ne izdaje nove tablice s oznakom KM, uz istodoban prijedlog Prištini da ne primjenjuje najavljene kazne, javljaju mediji.

Vučić je ocijenio da “predstoji teško razdoblje”, a sunarodnjacima na Kosovu poručio je da je “njihova država uvijek uz njih”.  

Kosovska vlada je najavila da će nakon 21. studenoga početi naplaćivati kazne vlasnicima vozila sa sjevera Kosova koji nisu zamijenili srbijanske tablice kosovskim. Kosovske vlasti najavile su to unatoč zahtjevima Sjedinjenih Država i EU-a da se odluka o preregistriranju odgodi na 10 mjeseci.