Vijesti iz svijeta

Srbija više nije vojno neutralna? Prvi čovjek vojske otišao u službeni posjet SAD-u

Dvodnevna sjednica Narodne skupštine o Kosovu u novinarskom smislu je “pojela” cjelokupni medijski prostor, sklanjajući većinu drugih vijesti van središnja pažnje javnosti. Jedna od vijesti koje su prošle ispod radara je i ona da je načelnik Glavnog stožera Vojske Srbije Milan Mojsilović otputovao u službenu posjetu Sjedinjenim Američkim Državama, piše Danas.rs.

Kako je priopćilo Ministarstvo obrane Srbije, Mojsilović je u Ameriku otputovao na poziv zapovjednika Nacionalne garde Ohia generala Johna Harrisa gdje će imati više susreta sa visokim dužnosnicima Nacionalne garde Ohia, civilnih vlasti ove američke savezne države i Ministarstva obrane SAD-a.

Tumačeći diplomatske poruke jedne ovakve posjete u trenutku kada bjesni rat u Ukrajini, a nazire se potpisivanje francusko-njemačkog sporazuma o Kosovu sugovornici Danasa ističu da ona može da se čita kao približavanje Srbije i SAD-a.

Uz opasku da je puka slučajnost da je posjeta počela paralelno sa sjednicom u Narodnoj skupštini, Dragan Šormaz, član Srpske napredne stranke i predsjednik novoosnovanog Euroatlantskog vijeća Srbije naglašava da ona predstavlja produbljivanje ionako odlične vojne suradnje sa SAD-om.

“Građani to uglavnom ne znaju, ali vojna suradnja Srbije i SAD-a je godinama unazad veoma dobra. Osim zajedničkih vojnih vježbi sa članicama NATO-a, suradnja se na brojnim poljima odvija i preko IPAP sporazuma koji imamo potpisan sa ovim vojnim savezom. Iskreno se nadam da je ova posjeta i znak da se krećemo ka napuštanju pogrešne politike vojne neutralnosti. Srbija bi ulaskom u NATO bila najsigurnija, a pritom bi osigurala i mnogo povoljnije ozračje za strane investicije, jer se investitori ne vode samo poreznom politikom neke zemlje i pravosudnim sustavom. Podjednako važan čimbenik je i da li se osjećaju sigurno u nekoj zemlji”, navodi Šormaz.

On dodaje da bi svaki političar trebao raditi na tome da Srbiju približi Europskoj uniji i NATO-u.