Vijesti iz svijeta

SUD PRESUDIO: Zlatna zora je zločinačka organizacija

Apelacioni sud u Ateni donio je presudu kojom je krajnje desničarska stranka Zlatna zora proglašena zločinačkom organizacijom.

Nakon sudskog procesa koji je trajao pet godina, sud je donio presudu prema kojoj su lider Zlatne zore Nikos Mihaloliakos i njenih šest članova Ilias Kasidiaris, Yiannis Lagos, Giorgos Germenis, Ilias Panagiotaros, Panagiotis Iliopoulos i Nikos Papas “upravljali zločinačkom organizacijom”, dok je za ostalih 18 optuženih utvrđeno da su “članovi zločinačke organizacije”, prenosi Anadolu Agency (AA). 

U narednih nekoliko dana će biti poznato s kakvim kaznama će biti suočeni pripadnici Zlatne zore. 

Policijske snage poduzele su visoke sigurnosne mjere oko zgrade Apelacionog suda u Atini, gdje je vođen proces. Sve ceste oko suda su blokirane, a na tom području je za sigurnost bilo zaduženo 2.200 policajaca i snajperista. 

Više od 20.000 demonstranata, uključujući članove glavne opozicione stranke Siriza i Komunističke partije Grčke (KKE), političkih stranaka, sindikata, antifašističkih platformi i studenata uzvikivali su parole “Oni nisu nevini”, “Nacisti u zatvor”, “Dolje fašizam”… 

Na Molotovljeve koktele koje su bacali demonstranti, policija je reagovala bacanjem suzavaca i korištenjem vodenih topova. 

Čelniku stranke Zlatna zora Mihaloliakosu i još 69 optuženika, uključujući neke bivše članove stranke i članove parlamenta, sudilo se za kaznena djela učešća i upravljanje kriminalnom organizacijom, pranje novca, ucjene, posjedovanje oružja bez odobrenja i organiziranje rasističkih djela nasilja. 

U atinskoj četvrti Keratsini, 2013. godine, George Rupakias, član stranke Zlatna zora, ubio je ljevičarskog pjevača Pavlosu Fissasu tako što mu je zabio nož u srce. 

Ministarstvo zaštite građana potom je pokrenulo istragu radi uključivanja krajnje desne stranke u zločinačku organizaciju. 

Na općim izborima održanim u Grčkoj prošle godine, Zlatna zora je osvojila 2,93 posto glasova napustivši tako parlament, jer nije uspjela preći izborni prag od tri posto.

VEZANO

Strašan potres zatresao Grčku i Tursku, urušile se zgrade, Izmir pogodio i manji tsunami! (VIDEO)

urednik

Očekuje se pad trgovine između EU i Kine, otvara se velika prilika za zapadni Balkan

urednik

KOTRLJA SE LOPTA Pregled nogometne Europe

urednik