Posao Vijesti iz svijeta

Tijesna ponuda podigla cijene nafte iznad 123 dolara

Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima iznad 123 dolara budući da je tijesna ponuda zasjenila strahovanja da bi potražnju mogla zakočiti recesija i opetovano uvođenje strogih ograničenja u Kini zbog novog vala covida 19.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 93 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 123,20 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 81 cent višoj cijeni, od 121,74 dolara.

Tržišta su se danas fokusirala na nedostatnu opskrbu, koju je dodatno zaoštrio pad izvoza iz Libije zbog političke krize.

Ni ostali proizvođači iz Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) ni njihovi partneri ne uspijevaju iskoristiti svoje proizvodne kvote, a Rusiji su zapadne zemlje uvele embargo.

“Globalna tržišta ni izdaleka nisu pokrila smanjenu rusku proizvodnju zbog kontinuiranog pritiska na derivate širom svijeta i nedovoljnih ulaganja u povećanje opskrbe iz članica OPEC-a i drugih izvora”, naveo je u bilješci Jeffrey Halley iz OANDA-e.

Švicarska banka UBS podigla je tako procjenu cijene barela u Londonu do kraja rujna na 130 dolara, te na 125 dolara u sljedeća tri tromjesečja, s do sada prognoziranih 115 dolara.

“Niske zalihe nafte, sve manji slobodni kapaciteti i rizik da će ponuda u idućim mjesecima rasti slabije od potražnje potaknuli su nas da podignemo prognozu cijene nafte”, objasnila je banka.

Tržište sada očekuje objavu podataka o zalihama u SAD-u u prošlom tjednu koje će Američki institut za naftu objaviti tokom dana a vlada sutra. kako bi procijenili aktualno stanje u opskrbi.

Šest analitičara prognoziralo je u Reutersovoj anketi da će izvješća pokazati pad zaliha sirove nafte za 1,2 milijuna barela i rast zaliha benzina za oko 800.000 barela. Zalihe derivata, koje uključuju dizel i lož ulje, po njihovoj su procjeni stagnirale.

Zabrinutost za opskrbu potisnula je u drugi plan strahovanja da bi potražnja u Kini mogla oslabiti zbog opetovanog uvođenja strogih mjera suzbijanja covida 19 nakon otkrivanja novog žarišta u Pekingu, baš kada su vlasti počele ublažavati ograničenja.

Značajniji rast cijena spriječila je pad prognoza OPEC-a da će potražnja za naftom u idućoj godini usporiti budući da visoke cijene nafte potpiruju inflaciju i koče gospodarski rast.

OPEC je odvojeno objavio da je barel košarice nafte njegovih članica u ponedjeljak stajao 120,63 dolara, što znači da je bio jeftiniji 2,53 dolara nego dan ranije.