Vijesti iz svijeta

Tko bi mogao naslijediti Kim Jong-una?

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un prvi put se pojavio u javnosti nakon tri sedmice, izvijestili su u subotu državni mediji, nakon što je njegova neobjašnjiva odsutnost potaknula pitanja ko bi nakon njegove smrti mogao preuzeti vlast u zemlji naoružanoj nuklearnim oružjem.

Pjongjang nikad nije izvijestio ko će voditi zemlju ako Kim to više ne bude mogao, niti su poznati detalji o njegovoj mladoj djeci, dok analitičari tvrde da bi njegova sestra i lojalisti mogli formirati savez dok njegov nasljednik ne bude spreman preuzeti vlast.

Takva nagađanja postala su učestala nakon što je Kim, za kojeg se vjeruje da ima 36 godina, propustio ključnu državnu godišnjicu 15. aprila, dok su se počele širiti glasine da je ozbiljno bolestan ili da je umro.

Svaka promjena na državnom vrhu u Sjevernoj Koreji mogla bi značiti prazninu u vodstvu ili kolaps dinastije Kim, koja je na vlasti od 1948. godine.

Kim je postao vođa kad mu je 2011. od srčanog udara umro otac Kim Jong II.

Dosad su sva tri Kima vladala zemljom željeznim stiskom, ali pod Kim Jongom-unom arsenal nuklearnog oružja Sjeverne Koreje i balističkih raketa značajno je porastao, što je uzrokovalo zabrinutost ko će ga kontrolisati.

Ovo su ključne figure u sjevernokorejskom liderskom krugu i uloga koju bi mogle odigrati u prenosu vlasti.

Kim Yo Jong


Kimova mlađa sestra tokom posljednje dvije godine najvidljivija je ličnost u blizini vođe, dok formalno služi kao potpredsjednica moćnog Centralnog komiteta vladajuće Radničke partije, no neslužbeno jer je njen brat šef.

Ponovno je bila uz njega na državnim fotografijama objavljenim u subotu koje prikazuju Kima kako obilježava završetak gradnje tvornice gnojiva.

Vjeruje se da vođina sestra ima 31 godinu te da ima čvrstu kontrolu ključnih partijskih funkcija, ustoličivši se kao glavni izvor moći iza grupnog vodstva.

Stranački čelnici


Choe Ryong Hae postao je sjevernokorejski nominalni šef države prošle godine kao predsjednik Predsjedništva vrhovne narodne skupštine.

Ovo je bila kruna desetljeća služenja unutar stranke za vladajuću porodicu Kim, nakon što je najprije bio utjecajni politički šef vojske pod mladim vođom.

Choe i Pak Pong Ju, član politbiroa i bivši premijer države koji je vodio sjevernokorejske ekonomske reforme kako bi se oživjela državna ekonomija, potencijalne su figure koje bi vodile zemlju, kažu analitičari.

Kim Yong Chol, potpredsjednik stranke i bivši nuklearni izaslanik koji nije povezan s dinastijom Kim, te ministar vanjskih poslova Ri Son Gwon mogli bi voditi diplomatske pregovore, uključujući i zamrznute razgovore o nuklearnom razoružavanju s SAD-om, jer su igrali ključnu ulogu na samitima između Kim Jong-una i Donalda Trumpa.

Otuđena braća, teta


Kim Jong Chol vođin je stariji brat, no nije bio dio zemljina vodstva te umjesto toga vodi tih život baveći se muzikom, prema Thae Yong Hou, bivšem sjevernokorejskom zamjeniku ambasadora u Londonu koji je prebjegao u Južnu Koreju.

Vjeruje se da nije zainteresiran za javni život i da nije vjerovatno očekivati njegovu veću prisutnost, iako neki analitičari kažu da održava veze s braćom i sestrama i da bi mogao igrati veću javnu ulogu u slučaju potrebe.

Kim Kyong Hui nekad je bila moćna figura u liderskom krugu kad je njen brat Kim Jong II vladao zemljom. No nije viđena otkad je njen suprug, Jang Song Thaek, nekoć smatran drugim najmoćnijim čovjekom u zemlji, smaknut 2013. godine od strane Kim Jong-una. Već je dugo bolesna, no kratko se pojavila ranije ove godine na gala večeri u društvu svoga nećaka.

Četvrta generacija


Vjeruje se da Kim Jong-un ima troje djece s Ri Sol Ju, s time da je najmlađe rođeno 2017. godine, prema Nacionalnom obavještajnom servisu Južne Koreje.

Najstariji je 10-godišnji sin, što znači da bi bilo koje dijete u vladanju trebalo ispomoć starijih rođaka ili političkih skrbnika ako bi postojao nasljednik četvrte generacije.

Kima Jong II se 20 godina pripremao na preuzimanje zemlje, dok je Kim Jong-un imao samo nešto preko godinu dana da se pripremi, zbog očeve iznenadne smrti od srčanog udara. (HINA)

VEZANO

Sjeverna Koreja prekida telefonske linije s Južnom Korejom

urednik

Kim na partijskom kongresu: Petogodišnji ekonomski plan nije ostvaren

urednik

Poruka Kim Jong-unu: Južna Koreja i SAD lansirali baraž balističkih projektila kratkog dometa

urednik