Vijesti iz svijeta

Topi se prednost Joea Bidena

 Prednost Joea Bidena nad predsjednikom Donaldom Trumpom u  podršci  javnosti umanjena je posljednjih sedmica dok se pretpostavljeni demokratski predsjednički kandidat bori za vidljivost glasača tokom pandemije koronavirusa, pokazuje anketa Reuters / Ipsos objavljena u utorak.

Anketa javnog mnijenja provedena u ponedjeljak i utorak utvrdila je da je 43 posto upisanih birača izjavilo da će podržati Bidena na predsjedničkim izborima 3. novembra, dok je 41posto izjavilo da će podržati Trumpa. Tijesan rezultat je unutar statističke greške, pa je neizvjesno ko bi pobijedio da su izbori sada, navodi Reusters.

Biden je bio u prednosti sa šest postotnih bodova u sličnoj anketi prošle sedmice i osam bodova u anketi koja je provedena od 15. do 21. aprila.

Bivši potpredsjednik bio je prisiljen voditi svoju predsjedničku kampanju iz svog doma u Delawareu u skladu s ograničenjima  tokom borbe protiv koronavirusa, od kojeg je u SAD-u umrlo više od 70.000 ljudi, a 30 miliona ljudi je ostalo bez posla.

Nasuprot tome, Trump se postavio na čelo američkog pandemijskog odgovora, s donedavnim redovnim brifinzima  iz Bijele kuće.

Neke od najčešćih poruka koje su uperene protiv Bidena fokusirane su na bivšu pomoćnicu u uredu toga senatora, koju je navodno seksualno  zlostavljao 1993. Biden je prošle sedmice rekao da se navodni napad “nikada nije dogodio” i zatražio od Senata da objavi sve dokumente povezane s optužbom Tare Reade, koja je od decembra 1992. do augusta 1993. radila kao pomoćnica u Bidenovom senatorskom uredu.

Politički utjecaj situacije još nije jasan u anketi Reuters / Ipsos, koja je pokazala da je 53 posto američke javnosti reklo da su “pomalo” ili “vrlo” upoznati s navodima Reade.

Prema anketi, 45 posto Amerikanaca reklo je da je Trump prikladniji za otvaranje radnih mjesta, dok je 32 posto izjavilo da je Biden bolji kandidat za to. To je povećalo Trumpovu prednost u odnosu na Bidena u smislu otvaranja novih radnih mjesta na 13 bodova, u usporedbi sa šest bodova za republikanskog predsjednika u sličnoj anketi koja je provedena sredinom aprila.

Trideset sedam posto reklo je da Trump bolje vodi zemlju u odgovoru na koronavirus, dok 35 posto preferira Bidena. Slična anketa sredinom aprila pokazala je da je Biden imao blagu prednost nad Trumpom kad je u pitanju odgovor nacije na koronavirus.

Ukupno, 42 posto Amerikanaca izjavilo je da odobrava Trumpov način vršenja vlasti, a 53 posto izjavilo je da ne odobrava. Predsjednikova popularnost ostaje relativno nepromijenjena više od godinu dana.

Anketa Reuters / Ipsos provedena je  preko interneta, na engleskom, širom Sjedinjenih Država. Obuhvaćeni su odgovori 1.215 odraslih Amerikanaca, uključujući 1.015 koji su identificirani kao registrirani birači. Imala  je interval vjerodostojnosti, mjeru preciznosti, plus ili minus tri postotna boda.

VEZANO

Vučić i Hoti pred Trumpom potpisali sporazum

urednik

Netanyahu: Izrael i SAD razgovaraju o planu aneksije na Zapadnoj obali

urednik

Trump odbio da učestvuje u virtualnoj debati sa Bidenom

urednik