Vijesti iz svijeta

Trudeau: Kanada ne podržava povratak Rusije u G7

Kanada ne podržava povratak Rusije u Grupu 7 (G7), kako je američki predsjednik Donald Trump predložio tokom vikenda, jer Moskva nastavlja da krši međunarodno pravo, izjavio je u ponedjeljak kanadski premijer Justin Trudeau.

– Rusija je isključena iz G7 nakon što je napala Krim prije više godina, ona nastavlja kršiti međunarodna pravila i norme, i to je razlog zašto bi trebala ostati izvan te grupe – izjavio je Trudeau na konferenciji za novinare, javlja Reuters.

– Ruski predsjednik Vladimir Putin podržava dijalog “na svim poljima” – izjavio je u ponedjeljak portparol Kremlja Dmitrij Peskov, komentirajući poziv Washingtona  upućen Moskvi za sudjelovanje na samitu G7.

Američki predsjednik Donald Trump saopćio je u subotu da će do septembra ili kasnije odgoditi samit G7, za koji se nadao da će biti održan narednog mjeseca. Lista pozvanih država proširena je na nekoliko zemalja među kojima su Australija, Rusija, Južna Koreja i Indija, saopćio je američki čelnik.   

Peskov je, ipak, izjavio da Rusija mora vidjeti više detalja prije nego što odgovori na američki prijedlog i da se potvrdi da je poziv zvaničan.

VEZANO

Kina prekinula s novim ulaganjima u Rusiju

urednik

Rusko cjepivo…

urednik

KORONA U SVIJETU: Brazil ‘prešao’ Italiju i Španjolsku

urednik