Vijesti iz svijeta

Trump zamjera guvernerima jer ne hapse ljude

Predsjednik Sjedinjenih Država Donald Trump zatražio je oštriju reakciju od guvernera američkih država čiji građani protestuju širom SAD-a, upućujući im kritike zbog, kako javlja agencija AP, blagosti.

– Većina vas je slabića. Treba da hapsite ljude – rekao je Trump tokom telekonferencijskog sastanka sa guvernerima kojem je prisustvovao i sekretar za pravosuđe William Barr, javlja AP.

Trump je od guvernera tražio raspoređivanje pripadnika Nacionalne garde – koju je pohvalio kao faktor smirivanja situacije u gradu Minneapolisu. Zatražio je primjenu sličnih striktnijih mjera u gradovima u kojima je nasilje eskaliralo – poput New Yorka, Philadelphije i Los Angelesa.

– Treba da hapsite i pratite ljude. Da odsluže desetogodišnje zatvorske kazne i ovako nešto se više neće dešavati. Mi to radimo u Washingtonu. Uradićemo nešto što nije činjeno ranije – rekao je Trump tokom sastanka, izvjestila je agencija AP.

Predsjednik SAD je guvernerima zamjerio da, kako se izrazio, djeluju kao budale – jer nisu zatražili raspoređivanje više pripadnika Nacionalne garde na gradskim ulicama, prenosi Glas Amerike (VOA).

Barr je prenio je guvernerima da će zajednička protivteroristička jedinica biti korištena za lociranje, kako ih je nazvao, agitatora. Barr je zatražio od guvernera da povrate kontrolu nad ulicama i uhvate izgrednike.

Prethodno je Bijela kuća pozvala na uspostavljanje reda i mira – okrivivši, kako je saopćeno agitatore, za nasilne proteste koji se šestu noć zaredom održavaju širom Sjedinjenih Država.

Američki predsednik Donald Trump trebalo bi da se sastane sa Williamom Barrom, državnim sekretarom pravosuđa – u jeku krize inicirane nakon smrti Afroamerikanca Gerogea Floyda tokom policijskog privođenja prošlog ponedjeljka u gradu Minnesoti.

Dan ranije, u nedjelju, Barr je u pisanoj izjavi pripadnike ljevičarske organizacije Antifa označio kao pokretače nasilja – rekavši da će njihovi postupci biti tretirani kao terorizam. Nekoliko sati prije sekretara za pravosuđe – predsjednik Trump je sa svog Twitter naloga najavio da će Antifa biti proglašena terorističkom organizacijom.

VEZANO

Ankete govore da je Biden u velikoj prednosti nad Trumpom

urednik

Vučić i Hoti pred Trumpom potpisali sporazum

urednik

Mrtvačke vreće ispred Bijele kuće

urednik