DNEVNI Vijesti iz svijeta

Trumpa sakrili u podzemni bunker

Dok su se prosvjednici okupili ispred Bijele kuće u petak navečer, američki predsjednik Donald Trump bio je nakratko odveden u podzemni bunker, doznaje CNN.

Trump je bio tamo nešto manje od sat vremena. Prva dama Melania i njihov sin Barron također su odvedeni u bunker. Postoji mogućnost da će cijela obitelj biti premještena u operativni centar za hitne slučajeve.

Trump je sinoć najavio da će njegova administracija uvrstiti krajnje lijevi pokret “Antifa” (antifašisti) na američku listu terorističkih organizacija. “Sjedinjene Države će pokret Antifa uvrstiti u skupinu terorističkih organizacija”, napisao je Trump na Twitteru pošto je ovih dana optuživao taj pokret i druge “ekstremiste” za nerede tijekom prosvjeda, piše Index.

Trumpova administracija zasad neće iskoristiti mogućnost preuzimanja kontrole nad Nacionalnom gardom, rekao je Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost Robert O’Brien. “Nećemo federalizirati gardu u ovom trenutku. Ali ako je potrebno, imamo dodatne vojne snage koje mogu biti raspoređene. Ako guverneri i gradonačelnici trebaju te snage i ako ne mogu kontrolirati situaciju”, rekao je O’Brien novinarima u Bijeloj kući.

Dodao je da odluke o uvođenju reda trebaju donositi guverneri i gradonačelnici. “Učinit ćemo sve što guverneri ili gradonačelnici trebaju kako bi održali kontrolu nad svojim gradovima”, istaknuo je O’Brien.

Diljem SAD-a već danima traju prosvjedi zbog brutalne smrti crnca Georga Floyda kojemu je bijeli policajac koljenom prikliještio vrat. Floydova obitelj danas je prvi put izravno komunicirala s policijom Minneapolisa uživo u posebnom programu CNN-a.

Žrtvin brat Philonise Floyd pitao je šefa policije Medariju Arradonda hoće li uhititi policajce i provesti pravdu za Georgeovu smrt. Arradondo je rekao da će te odluke donijeti državno odvjetništvo. Također je skinuo kapu svaki put kad se obratio obitelji Floyd kako bi iskazao poštovanje. Dodao je da su oni koji su šutjeli pred nepravdom bili sudionici u zločinu. “Ako šutite ili ne intervenirate, vi ste sudionici”, rekao je Arradondo.

“Moja odluka da otpustim sva četiri službenika nije se temeljila na nekakvoj hijerarhiji. Gospodin Floyd umro je na našim rukama”, naglasio je.

VEZANO

Trump: Vakcina će biti spremna do kraja ove godine

urednik

FBI je kod Trumpa tražio dokumente o nuklearnom oružju!

urednik

Raste broj trovanja u SAD-u nakon Trumpova savjeta o ubrizgavanju izbjeljivača

urednik