Vijesti iz svijeta

Turska ponovo SAD-u poslala pomoć u medicinskoj opremi

Sa vojnog aerodroma “Etimesgut” u Ankari poletio je drugi vojni transportni avion koji prevozi medicinsku pomoć Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), jednoj od zemalja koje su najteže pogođene globalnom pandemijom koronavirusa (COVID-19).

Turska je kontingent pomoći SAD-u poslala po nalogu predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, a riječ je o većim količinama hirurških maski, vizira, kombinezona i sredstava za dezinfekciju.

Na paketima pomoći ispisani su Mevlanini stihovi na turskom i engleskom: “Nakon beznađa, slijedi velika nada. Nakon tame, slijedi mnogo sunca”, prenosi Anadolu Agency (AA).

Avion koji prevozi pomoć u medicinskoj opremi SAD-u sa aerodroma u Ankari su ispratili zamjenik ministra vanjskih poslova Turske Yavuz Selim Kiran, američki ambasador u Ankari David Satterfield te turski i američki vojni zvaničnici.

Vlasti Republike Turske su i prije dva dana poslale pomoć u medicinskoj opremi Sjedinjenim Američkim Državama.

Transportnim avionima Oružanih snaga Turske prethodno su pomoć u medicinskoj opremi dostavili u Španiju, Italiju, Veliku Britaniju, Srbiju, Kosovo, Bosnu i Hercegovinu, Sjevernu Makedoniju, Crnu Goru, Libiju, Somaliju i Južnoafričku Republiku.

VEZANO

Trump: Nitko neće biti siguran u Bidenovoj Americi

urednik

Peta noć prosvjeda u SAD-u: Pljačke, vandalizam, policijski sat

urednik

AMIR ZUKIĆ: Zatečen sam

urednik