Vijesti iz svijeta ZDRAVLJE

U Italiji 99 posto umrlih od covida nije bilo u potpunosti cijepljeno

U Italiji 99 posto umrlih od posljedica koronavirusa od veljače ove godine nije bilo u potpunosti cijepljeno, objavio je u utorak Nacionalni institut za zdravlje.

Redovito izvješće o smrtnim slučajevima uzrokovanima bolešću covid-19 koje je objavio Institut pokazalo je, između ostalog, da su u potpunosti cijepljene osobe koje su umrle od posljedica koronavirusa bile znatno starije od onih koje su preminule bez da su primile obje doze cjepiva.

Osim toga, preminuli cijepljeni pacijenti imali su više zdravstvenih tegoba i prije nego što su se zarazili,.

Italija je prošlog tjedna krenula stopama Francuske najavivši da će potvrda o cijepljenju protiv koronavirusa ili o stečenom imunitetu biti uvjet za niz aktivnosti kao što su odlazak u restoran, teretanu, muzej, kino ili na bazen.

Od tada je u zemlji zabilježen velik porast rezervacija termina za cijepljenje. Dosad se u potpunosti cijepilo 57 posto stanovništva starijeg od 12 godina.

Italija je u utorak izvijestila o 24 preminule osobe od koronavirusa, a dan ranije je zabilježila 22 smrtna slučaja, priopćilo je ministarstvo zdravstva. Dnevni broj novozaraženih s 3.117 porastao je na 4.522.

Od 1. veljače do 21. srpnja od covida-19 umrle su 423 osobe koje su se u potpunosti cijepile, što je 1,2 posto ukupnog broja preminulih od covida koji iznosi 35.776, priopćio je Institut.

Kampanja cijepljenja u Italiji je krenula početkom ove godine te su do istraživanja, ljudi koji su se prvi cijepili, mogli primiti obje doze Pfizera ili Moderne.