Vijesti iz svijeta

U Njemačkoj živi rekordno niski broj mladih

U Njemačkoj trenutno živi najmanji broj mladih od početka vođenja statistika 1950., priopćio je u ponedjeljak Savezni ured za statistiku u Wiesbadenu.

“Od 83,2 milijuna stanovnika, koliko ih je 31. prosinca 2021. živjelo u Njemačkoj, samo 10 posto (8,3 milijuna) je u dobi između 15 i 24 godine”, priopćio je Savezni ured za statistiku u Wiesbadenu.

To je najniža vrijednost od uvođenja ovih statistika 1950. i nastavak konstantnog pada broja mladih koji je započeo 2005.

Jedina godina kada je ovaj trend bio zaustavljen je 2015. kada je u Njemačku stigao velik broj izbjeglica s Bliskog istoka. U ukupnom stanovništvu, starosna grupa mladih od 15 do 24 godina je bila najbrojnija početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća kada su se pripadnici tzv. “babyboom” generacije nalazili u tom uzrastu.

Tada je u ukupnom broju stanovnika udio 15 do 24-godišnjaka iznosio 16,7 posto. Najmanje mladih živi u saveznim pokrajinama Brandenburg, Saska-Anhalt i Mecklenburg-Zapadno Pomorje, koje su nekad pripadale Istočnoj Njemačkoj i koje su nakon ujedinjenja Njemačke doživjele veliki odljev stanovništva.

Njemačka se nalazi nešto ispod europskog prosjeka od 10,6 posto koliko je iznosio i postotak mladih između 15 i 24 godina u Hrvatskoj. Najniži postotak zabilježen je u Bugarskoj s 9 posto a najviši u Irskoj s 12,6 posto.