Vijesti iz svijeta

U Sloveniji samo pet novooboljelih od Covida-19 na dnevnoj bazi, dvoje umrlih

U Sloveniji su u zadnja 24 sata napravljena 1.352 testa na koronavirus i potvrđeno pet novih slučajeva zaraze, čime je broj oboljelih od Covida-19 povećan na 1434, objavila je u petak slovenska vlada.

To je najmanji broj novooboljelih na dnevnoj bazi u zadnjih oko mjesec dana. No, umrlo je još dvoje inficiranih novim koronavirusom, pa se broj umrlih povećao na 93.
Trenutno je hospitalizirano ukupno 58 oboljelih, od čega 21 težih pacijenata na intenzivnim odjelima, a iz bolnica je otpušteno još pet oporavljenih. Do sada je ukupno 238 oporavljenih otpušteno iz bolnica kućama.
Broj hospitaliziranih u stalnom je padu od 30. ožujka, a od 10. travnja blago pada i broj onih koji se liječe na intenzivnim odjelima.
Na ukupno 54.211 testova koji su do sada napravljeni potvrđena su 1434 slučaja infekcije koronavirusom, što se smatra niskom stopom zaraze, a reprodukcijski broj koji ukazuje na širenje zaraze od jedne osobe na nove slučajeve trenutačno je ispod jedan, što je slovenskoj vladi omogućilo poprilično ublažavanje restrikcija koje su uvedene na početku epidemije.
Između ostalog u četvrtak je ukinuta zabrana napuštanja područja matičnih općina sa stalnim ili privremenim prebivalištem, a u ponedjeljak se otvaraju i nove gospodarske i uslužne djelatnosti, bez ograničenja, ali uz predviđene epidemiološke mjere sigurnosti. Radit će i sve manje trgovine, ali ne i veliki trgovački centri.
Za sredinu mjeseca vlada najavljuje kriterije po kojima bi se obnovio rad u većini obrazovnih ustanova, ali uz dosta ograničenja i preporuka koje još treba usuglasiti, a ponovo će se dopustiti i posjeti rodbine štićenicima domova za starije i nemoćne.
Vlada je upozorila da će to biti moguće samo uz vrlo stroga ograničenja i mjere zaštite i uz prethodnu najavu budući da su te ustanove i dalje najveći rizik u sadašnjem stanju epidemije jer je u njima najosjetljivija populacija na virus i još uvijek velik broj oboljelih među štićenicima, ali i zaposlenima. Hina