Vijesti iz svijeta

U Ujedinjenom Kraljevstvu više od 47.000 umrlih od koronavirusa

Broj preminulih od COVID-19 u Ujedinjenom Kraljevstvu u utorak je nadmašio 47.000, što predstavlja tešku ljudsku cijenu koja bi mogla odrediti premijerski mandat Borisa Johnsona.

Ured za nacionalnu statistiku saopćio je da je 42.173 ljudi preminulo od COVID-19 u Engleskoj i Velsu od 15. maja, čime je ukupan broj smrtnih slučajeva u Ujedinjenom Kraljevstvu porastao na ukupno  47.343 – koji uključuje prethodne podatke iz Škotske i Sjeverne Irske plus nedavne smrtne slučajeve u bolnicama u Engleskoj.

Iako različiti metodi prebrojavanja otežavaju poređenja s drugim zemljama, današnja brojka naglašava status Britanije kao jedne od najteže pogođenih zemalja u pandemiji koja je odnijela najmanje 345.400 ljudskih života širom svijeta.

Johnson, već pod vatrom kritika zbog bavljenja pandemijom, morao je braniti svog vodećeg savjetnika Dominica Cummingsa, koji se vozio oko 400 kilometara od Londona kako bi došao do zavoda za brigu nad djecom kada je Britancima poručeno da ostanu u kućama kako bi se borili protiv COVID-19, prenosi Reuters.

VEZANO

Brazil postao 5. država u svijetu s najviše žrtava koronavirusa

urednik

Brazil drugi u svijetu po broju umrlih

urednik

UMRLO 240 LJUDI: U BiH do danas potvrđen 7.681 slučaj zaraze koronavirusom

urednik