Vijesti iz svijeta

Uganda proglasila epidemiju ebole

U Ugandi je proglašena epidemija ebole nakon što su zdravstvene vlasti potvrdile slučaj relativno rijetkog sudanskog soja, saopćili su u utorak ministarstvo zdravlja i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

24-godišnji muškarac u centralnom okrugu Mubende u Ugandi pokazao je simptome i kasnije je preminuo.

– Želimo obavijestiti zemlju da imamo izbijanje ebole što smo jučer potvrdili – rekla je Diana Atwine, stalna sekretarka ministarstva zdravlja na konferenciji za novinare.

Ona je rekla da je pacijent sa potvrđenim slučajem imao visoku temperaturu, dijareju i bolove u stomaku i povraćao je krv. U početku se liječio od malarije.

Trenutno postoji osam sumnjivih slučajeva kojima se zbrinjava u zdravstvenoj ustanovi, navodi se u saopćenju Ureda WHO za Afriku, dodajući da pomaže zdravstvenim vlastima Ugande u njihovoj istrazi i raspoređivanju osoblja na pogođeno područje.

WHO je saopćila da je bilo sedam prethodnih epidemija ebole u Sudanu, četiri u Ugandi i tri u Sudanu.

Navodi se da je Uganda posljednji put prijavila izbijanje ebole u Sudanu 2012. i izbijanje soja ebole Zaire 2019. godine.

WHO je saopćila da je vakcinacija visokorizičnih ljudi sa Ervebo vakcinom bila veoma efikasna u kontroli širenja ebole u nedavnim epidemijama u Demokratskoj Republici Kongo i drugdje, ali da je ova vakcina odobrena samo za zaštitu od zairskog soja.