DNEVNI Vijesti iz svijeta

Velika porezna afera potresa Njemačku, a umiješan je i Scholz

Mandatory Credit: Photo by HAYOUNG JEON/EPA-EFE/Shutterstock (10739812c) German Minister of Finance Olaf Scholz gestures during a press conference in Berlin, Germany, 10 August 2020. The Social Democratic Party announced on the day that German Minister of Finance Olaf Scholz will be running for chancellorship in the 2021 German federal election. German Minister of Finance Olaf Scholz announces to run for chancellorship, Berlin, Germany - 10 Aug 2020

Njemački tužitelji pretražili su e-mail kancelara Olafa Scholza u sklopu istrage o korupciji hamburške banke, točnije zbog utaje poreza u iznosu od 50 milijuna eura, objavio je The Telegraph.

Navedena akcija provedena je još u ožujku, no javnost je za nju doznala tek u ponedjeljak. Navodno je u tijeku istraga o tome jesu li hamburški političari izvršili pritisak na gradsku financijsku upravu da odustane od multimilijunskog poreznog zahtjeva protiv banke MM Warburg.

Telegraph podsjeća da je odluka o odustajanju od potraživanja poreza donesena 2016., nakon što se banka MM Warburg uključila u skandal CumEx, shemu porezne prijevare u kojoj je nekoliko njemačkih financijskih institucija ukralo milijarde eura iz europskih riznica.

U to je vrijeme gradonačelnik Hamburga bio Olaf Scholz, sadašnji njemački kancelar i čelnik socijaldemokrata (SPD). Sa suvlasnikom spomenute banke sastajao se u nekoliko navrata, neposredno prije odbijanja zahtjeva za plaćanje poreza, no Soltz tvrdi da se ne sjeća detalja njihova razgovora.

Prema informacijama koje su sada dospjele u javnost, istražitelji koji rade na slučaju pronašli su više od 200.000 eura u gotovini prilikom pretrage prostorija Johannesa Kahrsa, Soltzova kolege u hamburškom SPD-u. Tada je banka MM Warburg dala hamburškom SPD-u donacije u iznosu od 40.000 eura, a upravo je Kars omogućio sastanke menadžera banke s najbližim savjetnicima Olafa Soltza.

– Cijela stvar smrdi. Prije ili kasnije javnost će saznati jesu li izdašne donacije banke MM Warburg hamburškom SPD-u i utaja poreza doista povezane – rekao je Thorsten Fraj (Frei), visoki član desnog centra Kršćansko-demokratske unije.

Steffen Hebestreit, kancelarkin glasnogovornik, rekao je da nije znao da su tužitelji pretraživali Scholzovu e-poštu.

– Ne znam ništa o tome. Nemamo što skrivati ​​- kratko je komentirao za domaće novine. Dodao je da Scholz nije znao ništa o golemim svotama gotovine koje je njegov kolega držao kod kuće.

Sljedeći tjedan Solaca čeka unakrsno ispitivanje parlamentarnog odbora u gradskoj vijećnici u Hamburgu, koji je osnovan da detaljno istraži aferu.