Vijesti iz svijeta

WHO: Novi soj koronavirusa nije izvan kontrole

epa08459205 People participate in a protest over the Minneapolis, Minnesota arrest of George Floyd, who later died in police custody, in Brooklyn, New York, USA, 01 June 2020. A bystander's video posted online on 25 May, appeared to show George Floyd, 46, pleading with arresting officers that he couldn't breathe as an officer knelt on his neck. The unarmed Black man later died in police custody. According to news reports on 29 May, Derek Chauvin, the police officer in the center of the incident has been taken into costody and charged with murder in the George Floyd killing. EPA/JUSTIN LANE

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je u ponedjeljak da novi soj koronavirusa otkriven u Velikoj Britaniji, za koji se pokazalo da se brže širi nego ranija varijanta, “nije izvan kontrole”.

“Imali smo R0 (stopu reprodukcije virusa) puno višu od 1,5 pa smo ju stavili pod kontrolu. Ova situacija nije dakle u tom smislu izvan kontrole”, rekao je dužnosnik za hitna stanja WHO-a Michael Ryan na konferenciji za novinare u Ženevi.

Po WHO-u, osoba koja se zarazi novim sojem koronavirusa prosječno zarazi 1,5 drugih ljudi, dok je taj broj u Britaniji za ranije poznate varijante virusa 1,1, prenosi Hina. 

Maria Van Kerkhove, tehnička voditeljica WHO-a za covid-19, rekla je da novi soj koronavirusa iako je zarazniji ne uzrokuje teže oblike bolesti niti više smrtnih slučajeva, pozivajući se na britanske analize. 

WHO je također objavio da uskoro očekuje više detalja o mogućem utjecaju novog visokozaraznog soja koronavirusa, dok je niz zemalja zatvorio granice za putovanja iz Britanije zbog straha od njegovog širenja.

WHO je objavio da je novi soj koji je uzbunio Britaniju pronađen i kod pojedinaca u Australiji, na Islandu, u Italiji i u Nizozemskoj, kao i da je bilo nekoliko slučajeva u Danskoj, piše agencija dpa.

WHO je također istaknuo da se radi o normalnoj etapi evolucije pandemije.

“Moramo pronaći ravnotežu. Vrlo je važna transparentnost, vrlo je važno reći javnosti kako stvari stoje, ali je važno prenijeti i informaciju da je ovog normalna etapa evolucije virusa”, rekao je Mike Ryan.

WHO dodaje da bi cjepivo razvijeno kako bi se zaustavila pandemija covida-19 trebalo pokriti i novi soj, ali se trenutno vrše provjere kako bi se provjerila točnost te tvrdnje.

VEZANO

Macdonald o širenju koronavirusa: BiH je na početku bila vodeća, sada više nije

urednik

Dužnosnik WHO-a upozorava da ‘virus možda nikad neće otići‘

urednik

WHO donirao Federaciji BiH 12,6 tona zaštitne medicinske opreme

urednik