Vijesti iz svijeta

WHO upozorava države da budu oprezne s ukidanjem mjera

Ravnatelj Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za izvanredne situacije Michael Ryan pozvao je države da budu iznimno oprezne pri ublažavanju mjera uvedenih zbog koronavirusa kako ne bi poništile dobitke koje su postigle.

Ryan je to izjavio dok se Engleska, domaćin Europskog nogometnog prvenstva, priprema 19. srpnja ukinuti većinu restriktivnih mjera, dok druge europske zemlje ukidaju ograničenja putovanja, a indijske savezne države ublažavaju svoje opće karantene usprkos rastu broja novozaraženih zaraznijim delta sojem.

Rekao je da svaka država mora odlučiti za sebe, ali i da pojedinci, uključujući one koji nisu cijepljeni, moraju preuzeti odgovornost da zaštite sebe i druge kako bi se zaustavio pritisak na bolnice zbog potencijalnog novog vala zaraze.

Ljudi misle da se svijet vraća u normalu. Ryan: To je opasna pretpostavka

Ryan je u Ženevi na konferenciji za medije upozorio na vrlo opasnu pretpostavku da su u Europi sada svi zaštićeni i da se svijet vraća u normalu. Britanski premijer Boris Johnson je uoči ukidanja mjera rekao kako bi povoljnijoj epidemiološkoj situaciji mogli pomoći dolazak ljeta i školski praznici. Ryan je kazao kako vjeruje da su britanski znanstvenici veoma svjesni prijetnje koju predstavljaju novi sojevi, posebno delta varijanta te da su oni za oprezno ukidanje mjera.

WHO je i upozorio države, među njima SAD i Švicarsku, da umjesto da cijepe djecu u dobi između 12 i 15 godina, doniraju doze cjepiva siromašnim državama kroz inicijativu COVAX. Stručnjakinja WHO-a za cjepiva Ann Lindstrand upozorila je da nisu djeca ta koji najviše pate zbog koronavirusa, nego odrasli i visokorizične skupine.