Vijesti iz svijeta

WHO zabrinut zbog eksplozije Covida u Europi, ali poziva da škole ostanu otvorene

U nadi da će suzbiti brzo širenje Covid-19, Engleska u četvrtak uvodi novo jednomjesečno zatvaranje za 56 milijuna stanovnika, Italija i Cipar pripremaju se za policijski sat, a Sjedinjene Države imaju novi rekord s više od 100.000 novozaraženih u 24 sata. 

U Europi se trenutačno događa “eksplozija” broja zaraženih Covidom-19 i ona ne smije popustiti u borbi s pandemijom, rekao je u četvrtak direktor europskog ogranka Svjetske zdravstvene organizacije, pozivajući da se škole zatvore tek u krajnjem slučaju.

Europsko područje WHO-a koje obuhvaća 53 zemlje, među kojima je Rusija, prijavilo je više od 11,8 milijuna slučajeva i gotovo 295.000 umrlih od izbijanja pandemije, pokazuju podaci organizacije. U zadnjih sedam dana prijavljeno je gotovo 1,8 milijuna novozaraženih i 19.500 umrlih.

Po procjeni WHO-a, “sveopćim nošenjem maski i strogom kontrolom okupljanja do veljače u Europi možemo spasiti više od 261.000 života”.

“Status quo nije opcija” i UN-ova organizacija poziva zemlje na primjenu “ciljanih i razmjernih” mjera kako bi se zaustavili porast broja zaraženih i smrtnost, dodao je Hans Kluge u razgovoru za AFP..

No, škole trebaju ostati otvorene “do kraja” i zatvarati se samo u krajnjem slučaju, ocijenio je.

“Nema razloga tvrditi da su škole glavni prenositelji zaraze”, rekao je taj liječnik. “Škole trebaju ostati otvorene do kraja jer si ne možemo dopustiti da se cijeli naraštaj izgubi zbog covida-19”, rekao je.

VEZANO

Ministarstvo civilnih poslova o cjepivu protiv COVID 19

urednik

U zemljama EU prve doze cjepiva protiv covida -19 već u prosincu?

urednik

Medicinski univerzitet u Beču: Studija za nove terapijske mogućnosti kod zatajenja pluća

urednik