Vijesti iz svijeta

Za sada ništa od turističkih putovanja u Italiju, Španjolsku i Grčku

Austrija od sredine lipnja otvara svoje granice prema Njemačkoj, a trenutačno se pregovara i o otvaranju granica prema ostalim susjednim zemljama, priopćio je jučer Kancelarski ured u Beču. Kako prenosi agencija APA, austrijski kancelar Sebastian Kurz u prekjučerašnjem razgovoru s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel dogovorio je otvaranje granica prema Njemačkoj u dva stupnja. Prvi bi stupanj na snagu stupio već ovog petka, a sastojao bi se u prelasku potpune kontrole prelaska na sporadične. Od 15. lipnja kontrole na granicama bile bi u potpunosti ukinute.

Kako stoji u priopćenju kancelarskog ureda, “Austrija teži olakšavanju prelazaka granice” i s ostalim susjednim zemljama. Preduvjet otvaranju granica prema susjednim zemljama jest to da “širenje zaraze bude pod kontrolom”.

Za sada ništa od turističkih putovanja u Italiju, Španjolsku i Grčku

Austrijska ministrica turizma Elisabeth Koestinger prije toga je u razgovoru za radijsku postaju Oe1 naglasila da putovanja u turistička odredišta Italiju i Španjolsku još neko vrijeme neće biti moguća.

“Temelj odluke o otvaranju granice jest broj zaraza. Zato će isprva biti otvorene granice prema Njemačkoj i istočnim susjedima”, rekla je Koestinger, prenosi Hina.

Ona je objasnila kako su u Italiji i Španjolskoj još uvijek na snazi ograničene mjere kretanja unutar zemlje te će zato otvaranje granica prema tim zemljama trajati još dulje vrijeme. Odlasku na odmor u dalje odredišta poput Grčke do daljnjega će biti nemoguća zbog nedostatka komercijalnih letova prema tim zemljama, objasnila je ministrica.

Broj preminulih od koronavirusa u SAD-u premašio 80 tisuća

Američki Centar za prevenciju zaraznih bolesti (CDC) objavio je u utorak da su u SAD-u dosad ukupno zabilježena 1.342,594 slučaja zaraze koronavirusom, što je 18.106 slučajeva više nego prethodni dan, dok je broj preminulih u 24 sata porastao za 1064, na 80.820. Izvještaj CDC-a odnosi se na zbirne podatke o broju novooboljelih i preminulih od covida-19 u SAD-u u odnosu na dan ranije, pri čemu se napominje da se podaci nužno ne podudaraju s onima koje iznose pojedine savezne države.

Odvojeno, Institut za mjerenje i procjenu zdravlja (IHME) sa sjedištem u Washingtonu objavio je najnoviju procjenu očekivanog broja smrtnih ishoda od koronavirusa do početka kolovoza, po kojoj će od covida-19 preminuti više od 147 tisuća Amerikanaca, što je gotovo 10 tisuća više u odnosu na raniju projekciju.

Kako se ističe u njihovom istraživanju objavljenom u utorak, ograničenja za suzbijanje epidemije u značajnijoj mjeri popuštaju, a upravo se promjene u mobilnosti, testiranju i opuštanju mjera socijalnog distanciranja detektiraju kao ključni pokretači prijenosa virusa, prenosi Hina.

Poljska prešla 17.000 zaraženih

Poljska će produljiti strogu graničnu kontrolu do 12. lipnja zbog pandemije koronavirusa, objavilo je jučer ministarstvo unutarnjih poslova. Poljska je u ožujku zatvorila granice za strance kako bi zaustavila širenje koronavirusa i tu mjeru je produljila već četiri puta. Poljski državljani, diplomati, stranci koji žive u Poljskoj i strani vozači mogu ući u Poljsku.  Iako su joj granice zatvorene, Poljska popušta druge mjere. Otvorila je trgovačke centre, hotele, igrališta na otvorenom i dječje vrtiće. Očekuje se da će vlada u srijedu objaviti ukidanje ograničenja za škole, restorane i frizerske salone. Poljska je prešla 17.000 zaraženih i ima 847 umrlih. Zemlja je u utorak zabilježila veliki porast novoboljelih, većinom rudara.

Talijani usred pandemije Kinezima prodaju rižu

Europski lider u uzgoju riže, Italija svjedoči rastu konzumacije te žitarice tijekom pandemije, a unatoč krizi uspjeli su je prodati čak i Kinezima. Rižoto, zvijezda talijanske gastronomije, osobito na sjeveru zemlje, popularan je i među Kinezima koji zbog toga uvoze razne sorte riže potrebne za njegovu pripremu – arborio, carnaroli, romu i baldo. “To je zato jer je naša riža bolje kvalitete od kineske”, kaže Stefano Greppi iz najvećeg talijanskog poljoprivrednog sindikata Coldirettija.

U Francuskoj od posljedica zaraze umrla 26.991 osoba

U Francuskoj je od posljedica zaraze koronavirusom umrla 26.991 osoba, javlja Anadolija. U priopćenju Ministarstva zdravstva navodi se kako je u posljednja 24 sata zaraza potvrđena kod 2.478 osoba, čime je ukupan broj zaraženih povećan na 213.662.

Hospitalizirano je 21.595 osoba, od čega se 2.542 nalaze na odjelima za intenzivnu njegu. Broj pacijenata na ovim odjelima nastavlja opadati 34. dan. Ujedno, broj oporavljenih povećan je za 1.118 i iznosi 57.785. U posljednja 24 sata u bolnicama i staračkim domovima preminulo je 348 osoba, čime je broj umrlih u bolnicama povećan na 17.003, a staračkim domovima 9.988. Ukupan broj preminulih povećan je na 26.991.

Podaci u posljednja 24 sata pokazuju kako je u Francuskoj zabilježeno povećanje broja umrlih na dnevnom nivou u odnosu na prekjučer.

Ministrica obrane Francuske Florence Parly priopćila je kako je koronavirusom zaražen 1.771 vojnik.

Australija: ‘Kriza s covidom-19 mogla bi biti maraton, a ne sprint’

Australija, jedna od najuspješnijih zemalja u borbi protiv koronavirusa, poručila je svojim građanima da moraju biti na oprezu zbog mogućnosti pojave novih žarišta epidemije uslijed ublažavanja mjera ograničenja ovog tjedna. U Australiji je zabilježeno oko 7000 slučajeva zaraze koronavirusom i 98 umrlih, a prosječni dnevni porast broja zaraženih pao je na samo 0,14%. Kriza s covidom-19 mogla bi biti “maraton, a ne sprint”, poručio je jučer glavni tajnik premijera i vlade Philip Gaetjens u parlamentu koji analizira uspješnost australskih mjera u koronakrizi.

Država New South Wales, u kojoj je Sydney glavni grad, zabilježila je šest novih slučajeva nakon što u utorak nije imala nijedan, a u tri slučaja radi se o prijenosu u lokalnoj zajednici. Uz najavu ukidanja nekih mjera ograničenja kretanja u najmnogoljudnijem New South Walesu u petak premijerka Gladys Berejiklian upozorila je stanovništvo da zadrži oprez. U državi Victoriji, u kojoj su mjere već ublažene i dozvoljeno je druženje u malim grupama, novih je sedam slučajeva nakon što je dan ranije zabilježeno 17 novih.

Australija se nada da će većinu ograničenja uvedenih u ožujku ukinuti unutar tri mjeseca kako bi se gotovo milijun ljudi vratilo poslu. Nezaposlenost u Australiji do lipnja će se udvostručiti na gotovo deset posto. Ministar financija Josh Frydenberg očekuje brzi ekonomski oporavak zemlje.

Brazil po broju potvrđenih slučajeva zaraze pretekao Njemačku

Brazil je po potvrđenim slučajevima zaraze koronavirusom u utorak pretekao Njemačku, u trenutku dok se predsjednik Jair Bolsonaro zalaže za ponovno otvaranje teretana i salona za ljepotu, iako mu zemlja postaje novo globalno žarište pandemije.

Brazil je od izbijanja pandemije krajem veljače dosad potvrdio 177.589 slučajeva covida-19, a samo u protekla 24 sata registrirano je 9.258 novih oboljenja.

Ta najveća južnoamerička zemlja time je po broju oboljelih pretekla Njemačku. koja bilježi 171.306 potvrđenih slučajeva, uz dnevni porast od 798 novih zaraza.

VEZANO

ITALIJA Klubovi tuže TV kuće

urednik

Italija potvrdila rekordnih 31.000 slučajeva koronavirusa u 24 sata

urednik

Nijemci počeli s ‘utakmicama duhova’, treninzima se vraćaju Talijani i Španjolci

urednik