Vijesti iz svijeta

ŽIV JE: Pojavio se Kim Jong-un

Kim Jong-un učestvovao je u petak na otvorenju fabrike gnojiva, javila je službena agencija KCNA, izvijestivši o prvom pojavljivanju sjevernokorejskog čelnika u javnosti nakon višesedmičnog nagađanja o njegovom zdravstvenom stanju.

– Vrhovni vođa Kim Jong-un reže vrpcu na otvorenju fabrike fosfatnog gnojiva u Sunchonu – izvijestila je KCNA, a prenosi Al Jazeera Balkans.

– Učestvovao je na svečanosti i svi “prisutni dočekali su ga povikom hura!” kada se pojavio – dodaje agencija, prenosi Hina.

Kim se može vidjeti na fotografijama kako se smije i razgovara sa ljudima sa strane na ceremoniji presijecanja vrpce.

Međutim, autentičnost fotografija objavljenih na web stranici novina Rodong Sinmun ne može se potvrditi. 

Američki predsjednik Donald Trump nije u petak htio komentirati informacije sjevernokorejske novinske agencije.

Sjevernokorejski čelnik nije se pojavio u javnosti od 11. aprila kada je predsjedavao sastankom politbiroa. Dan poslije su službena glasila pisala da je pregledao borbene avione u vojnoj bazi.

Pitanja o zdravstvenom stanju Kim Jong-una počela su se postavljati jer nije došao na proslavu 15. maja, dan kada se obilježava rođendan osnivača države Kim Il-sunga, njegovog djeda.

Prvi je o zdravlju Kim Jong-una 21. aprila počeo nagađati Daily NK, internetski medij u kojem uglavnom pišu Sjevernokorejci koji su pobjegli iz zemlje.

Pozivajući se na nepoznate izvore u zemlji pisao je da zdravstveno stanje Kim Jong-una (35) zabrinjava i da osim ovisnosti o cigaretama, pati od pretilosti i stresa zbog iscrpljenosti poslom.

Američki mediji su tada izvijestili da SAD “pažljivo prate informacije” po kojima mu je život ugrožen nakon operacije.

Zdravlje sjevernokorejskog čelnika je dobro čuvana državna tajna u toj zemlji koja je zatvorena prema svijetu i gdje medijske slobode ne postoje.

VEZANO

Sjeverna Koreja odbila ponudu Moona da pošalje izaslanike

urednik

MISTERIJA: Gdje je Kim Jong-un? Je li živ?

urednik

Sjeverna Koreja navodno digla u zrak međukorejski ured za vezu

urednik