FILM

Preminuo glumac iz kultnog ‘Seinfelda’

epa01668715 US actor Jerry Stiller and wife Anne Meara arrive for the LA film premiere of US director John Hamburg's film 'I Love You, Man' in Westwood, Los Angeles, California, USA, 17 March 2009. The movie tells the story of friendless Peter Klaven who goes on a series of man-dates to find a Best Man for his wedding. EPA/NINA PROMMER

Američki glumac Jerry Stiller, koji je igrao dva najsvadljivija oca u povijesti američke televizije, u “Seinfeldu” i “Kralju Queensa”, umro je u 92. godini, objavio je njegov sin Ben Stiller.

“S tugom javljam da je umro moj otac, Jerry Stiller”, napisao je Ben, također slavan glumac, koji je s ocem igrao “Zoolanderu” i drugim filmovima. 

“Bio je sjajan otac i djed i najodaniji suprug 62 godine. Jako će nam nedostajati. Volim te, tata”, napisao je. 

Jerry Stiller je još 60-ih godina prošlog stoljeća glumio u komedijama sa suprugom Anne Meara, ali tek će u svojim šezdesetim godinama dobiti ulogu koja mu je obilježila karijeru. U “Seinfeldu” je igrao Franka Constanzu, oca ‘niškoristi’ Georgea Constanze (Jason Alexander), napetog i živčanog galamdžiju, uvijek na rubu moždane kapi.  

Te 1993. godine Jerry Stiller je mislio da mu se karijera u industriji zabave približava kraju kad je dobio telefonski poziv Larryja Davida, suautora “Seinfelda”, da se pridruži glumačkoj postavi predvođenoj komičarom Jerryjem Seinfeldom.

Serija, jedna od najpopularnijih i najcjenjenijih u povijesti američkih televizijskih komedija, bila je tada u svojoj četvrtoj sezoni. Stiller do tada nije odgledao nijednu njezinu minutu i nije imao pojma tko je Seinfeld. Ulogu je ipak prihvatio.

Pojavio se u samo 26 od 172 epizode “Seinfelda”, ali njegova uloga među onima je koje se najviše pamte. 

Izvorno je Franka trebao glumiti kao blagog čovjeka, u suprotnosti sa svojom glasnom televizijskom suprugom. Međutim, na jednom je probnom snimanju na njezinu je tiradu odgovorio svojom, improviziranom, koja se producentima toliko svidjela da su mu odlučili promijeniti karakter. 

“Od toga dana, počeli su najbolje godine moje glumačke karijere jer sam radio s ljudima koji su bili najbolji na svijetu”, kazao je jednom. 

Kada je “Seinfeld” završio, nakon devet sezona, prihvatio je ulogu u “Kralju Queensa”, gdje je u još devet sezona glumio Arthura Spoonera, još jednog naprasitog čudaka, iako ne tako ‘divljeg’ kao u prethodnog seriji. 

Rođenog u New Yorku 1927., Stillera je kao mladića nadahnuo komičar Eddie Cantor i njegovi vodvilji koje je gledao .

Nakon što odslužio vojsku, studirao je dramu na sveučilištu Syracuse. Tražio je gumački posao kad je upoznao Mearu u uredu svoga agenta. Vjenčali su se nekoliko mjeseci kasnije. 

Zajedno su nastupali u vlastitoj komičarskoj trupi i 36 puta nastupili u “Showu Eda Sullivana”. Ona je preminula 2015. u 85. godini. Njih dvoje imaju i kćer Amy koja je također glumica.