FILM Vijesti BiH

Sarajevo spremno za SFF

Užurbano se privode kraju posljednji organizacijski radovi uoči skorog početka ovogodišnjeg 29. Sarajevo Film Festivala (SFF), primarno na nekoliko lokacija na kojima će poklonici sedme umjetnosti moći filmove gledati na otvorenom.

Lokacije poput Ljetnog kina Coca-Cola (Coca-Cola Open Air Cinema), Ljetnog kina Stari grad preko puta Vijećnice, prostora ispred Doma Oružanih snaga BiH – Eating point, Ajfelovog mosta na Skenderiji te centralnog mjesta susreta – Trga Susan Sontag ispred Narodnog pozorišta Sarajevo, polako dobijaju konačni festivalski izgled.  

Grad je već uveliko obavijen u festivalski plašt, te na svakom ćošku vijore crvene zastavice Sarajevo Film Festivala, postavljeni su plakati i bilbordi Festivala, dok dominacija stranih turista ali i onih redovnih gostiju iz susjednih zemalja dovoljno govori koliko se s nestrpljenjem iščekuje podizanje zavjese s ovogodišnje najveće regionalne filmske smotre.  

Na 29. SFF-u bit će prikazano oko 230 filmova, od čega se 49 nalazi u takmičarskim selekcijama.

Čast da otvori Festival 11. kolovoza pripala je filmu “Poljubite budućnost“ u režiji Nenada Čičina-Šaina, za koji su scenario uradili Čičin-Šain i Bill Carter.  Ovaj dokumentarni film je imao specijalnu gala premijeru na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu 2023.

Producenti filma su Matt Damon i Ben Affleck za Pearl Street Films i Sarah Anthony za Good Wolves Production. Izvršni producenti filma su Drew Vinton, Madison Ainsley, Alan Moloney, Jennifer Pitcher, Nenad Čičin-Šain i Bill S. Carter.

Film je aktualna priča o sarajevskom otporu tokom opsade grada 1990-ih, prati gradsku alternativnu scenu koja je koristila muziku i umjetnost kako bi izazvala promjene i privukla svjetsku pažnju, a poslijeratni koncert grupe U2 bio je proslava teško osvojene pobjede grada nad nacionalizmom. 

Bend U2 tada je nastupio pred više od 45.000 fanova u oslobođenom gradu. Taj koncert i danas je kolektivna uspomena za Sarajlije, kao dokaz da nisu samo preživjeli opsadu, nego i da usred strahota proizišlih iz najmračnijih poriva, muzika i umjetnost mogu biti čin pobune i otpora.