FILM

Umro poznati glumac

Glumac iz filma “Dobri momci” Ray Liotta umro je u dobi od 67 godina, prenose američki mediji

Njegov predstavnik potvrdio je vijest nekoliko medija o smrti Liotte te rekao da je glumac umro u snu.

Liotta se proslavio igrajući ulogu Raya Sinclaira u filmu “Čudesna djevojka” iz 1986., za koju je nominiran za nagradu Golden Globe.

Kasnije je glumio Bosonogog Joea Jacksona u filmu “Polje snova” iz 1989., te je najpoznatiji po ulozi Henryja Hilla u filmu “Dobri momci” Martina Scorsesea.

Posljednjih godina, Liotta je glumio u filmu “Svi sveci mafije”, te u serijalu Apple TV-a “Black bird” uz glumca Tarona Egertona. 

Njegova filmska karijera trajala je četiri desetljeća, a osim kultne uloge u filmu “Goodfellas”, Liotta je zapamćen i po filmovima “Cop Land” i “Field of Dreams”.

Posljednjih godina doživio je ponovni rast popularnosti, zahvaljujući projektu Sopranosa “The Many Saints of Newark” – za koji je igrao dvije uloge te filmu Noah Baumbacha “Marriage Story”.

Ray je rođen 18. decembra 1954. godine u New Jerseyu, a nakon što su ga kao bebu napustili i ostavili u sirotištu, usvojen je sa šest mjeseci.

“Usvojen sam tako da zapravo ne znam ko sam. One koje smatram da su mi majka i otac su Italijanka i Škot. Našao sam svoju rođenu majku i ona je rekla da je mješavina nečega, a kada sam pitao šta je moj otac, nije htjela da priča o tome. Kao da se nikada nije ni dogodilo”, ispričao je jednom.

Odrastao je u New Jerseyu, jedno vrijeme proveo u New Yorku, a zatim se preselio u Los Angeles gdje je nastavio graditi karijeru. Svoju prvu filmsku ulogu ostvario je u filmu “The Lonely Lady” iz 1983.

Njegov pravi “proboj” dogodio se 1986. u filmu Jonathana Demmea “Something Wild” zbog čije je uloge Ray bio nominovan za Zlatni globus u svojstvu najboljeg sporednog glumca.

Godine 1990. preuzeo je glavnu ulogu Henryja Hilla u gangsterskom epu “Goodfellas”, priči o usponu i padu, gdje je utjelovio lopova koji je upao u italijansko-američku mafiju. Film je nominiran za šest Oscara i smatra se kultnim kriminalističkim filmom.

Nakon niza istaknutih filmskih uloga tokom 1990-ih, Liotta se 2000-ih povukao od svjetala reflektora, no nije prestao sa radom.

Tokom 2010-ih, ponovo je privukao pažnju i zasluge svojim zaokretima u filmovima kao što su “Killing Them Softly”, “The Place Beyond the Pines” te “Marriage Story” iz 2019., u kojem je, pored Scarlett Johanson, igrao advokata za razvode.

Iako je bio poznat kao glumac, Liotta je također radio na TV-u te ostvario uloge i pojedinim serijama među kojima su “Black Bird”, “Hanna” i “Shades of Blue”.

Ljubitelji video igara također su se upoznali sa Liottom koji je dao glas poznatom kriminalnom protagonisti “Grand Theft Auto: Vice Cityja” Tommyja Vercettija.

Godine 2021., glumca su pitali o činjenici da nikada više nije surađivao sa Scorseseom koji stoji iza “Goodfellasa”, a tada je rekao kako bi “volio da se to desi”.

Iako je u budućnosti imao dogovorene nadolazeće projekte, od kojih su neki trenutno u postprodukciji – horor pod nazivom “Cocaine Bear” i komedija koju je napisao i režirao Charlie Day – nažalost, život je učinio svoje.

Svjetski mediji javljaju da je glumac preminuo u snu u Dominikanskoj Republici gdje je snimao film “Dangerous Waters”. Iza sebe je ostavio kćerku Karsen te zaručnicu Jacy Nittolo sa kojom je uskoro planirao svadbu.