BIH ZVIJEZDE

Amina Kajtaz od jučer nosi još jednu titulu, no ova nema veze sa sportom

Plivačica Amina Kajtaz, aktualna Miss sporta Hrvatske od jučer nosi još jednu titulu.

Naime, ova 24-godišnja Mostarka danas je diplomirala na Univerzitetu modernih znanosti u Mostaru.

Postala je magistra poslovnog menadžmenta, a posebno su sretni bili roditelji i sestra koji su je došli podržati, objavio je Jutarnji.hr.

Uz plivanje izvanredno je donedavno studirala na čak na dva fakulteta. Poslovni menadžment je riješila, a sada joj je još preostaje diploma Kineziološkog fakulteta u Zagrebu gdje je na četvrtoj godini.

Razmišljala je već, kako nam je ranije priznala o karijeri nakon svoje plivačke ere.

– Voljela bih raditi nešto u marketingu, jer mislim da imam smisla za to – rekla nam je tada plivačica.

Amina je plivačica zagrebačke Mladosti, koja je kći Seada Kajtaza, legendarnog nogometaša mostarskog Veleža.

Zbog tate koji je 1996. još igrao u Bundesligi, Amina je rođena u Nürnbergu, a odrasla je u Mostaru. No, iako je odrasla uz tatu nogometaša, ljubav prema plivanju usadila joj je mama Maja. Naučila ju je plivati kad je imala samo četiri godine, dok su ljetovali na Hvaru.

– Mama je bila državna prvakinja u plivanju tadašnje Jugoslavije. Tu je ljubav prenijela na stariju sestru Delilu, pa tako i na mene. No, uvijek sam plivanje više gledala kao hobi, nisu me zanimala natjecanja i u srednjoj se školi nisam planirala time ozbiljno baviti jer nisam ni znala što želim u budućnosti, koji fakultet… – govori Amina.

Već je bila upisala studij njemačkog jezika u Austriji, kad ju je na jednom natjecanju u Sarajevu 2014. godine zamijetio tadašnji trener dubrovačkog Juga, Borut Petrić. Tako započinje njezina povezanost s Hrvatskom.

Dvije godine kasnije predstavljala je BiH na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru, a na posljednjem državnom prvenstvu osvojila je čak šest zlatnih medalja.

Iako od početka 2020. ima dvojno državljanstvo, još uvijek ne planira predstavljati Hrvatsku. Odnosno, to joj je zasad još nemoguće.

Naime, prema protokolu, da bi mogla predstavljati neku drugu državu, prvo bi morala provesti dvije godine ne natječući se ni za jednu državu, što si, kaže, ne može priuštiti – izgubiti dvije godine u karijeri. Stoga na OI, te svim europskim i svjetskim natjecanjima, i dalje predstavlja bosansko-hercegovačku reprezentaciju.