Dnevni.ba - PRELOADER

Za međunarodnu zajednicu Dodik otpisan, Čović ne

27 Stu 2020


Za međunarodnu zajednicu Dodik otpisan, Čović ne

Piše: V.S.Herceg

Još uvijek se ne stišavaju reakcije na istup aktualnog predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i predsjednika SNSD-a, Milorada Dodika, na neformalnoj sjednici Vijeća sigurnosti UN-a, u formatu ‘Arria-Formula’.

No, ono što je potpuno jasno je da će agresivno obraćanje, nevjerojatno uvrjedljiva i zapaljiva retorika, neviđena do tada u Vijeću sigurnosti, koju je srpski član Predsjedništva BiH izrekao putem video obraćanja te tako izazvao i vrlo oštre reakcije predstavnika nekih od najutjecajnijih zemalja, među kojima je i SAD, zasigurno imati svoje posljedice.

Dok neki analitičari slično ocjenjuju i za predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića koji je dugogodišnji Dodikov politički partner - to se ipak neće dogoditi. Barem ne u skorije vrijeme.

'Dodik uvalio i Hrvatsku u svoje igre'

Oko sankcija Dodiku se još uglavnom šuti i nema službenih najava. No, vrlo agresivan Dodikov stav prema visokom predstavniku u BiH Valentinu Inzku, predstavniku OHR-a kao međunarodne institucije zadužene za nadgledanje provedbe Daytonskog sporazuma, kada je Dodik doslovno i na najprizemniji način "otvorio sve karte", neće proći bez odgovora ili bolje kazati, sankcija.

Naime, već mjesecima briselski izvori govore o mogućim sankcijama prema srpskom članu Predsjedništva BiH koji je ocijenjen kao jedan od remetilačkih elemenata u BiH. Nakon što se trenutno prvi čovjek BiH našao na tzv. američkoj crnoj list, velika mogućnost je da se prema Dodiku isto postavi i EU - zabrana surađivanja s tvrtkama iz EU-a, blokadu imovine i putovanja.

Podsjetimo, visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko već je početkom studenoga, kada je Vijeću sigurnosti UN-a podnosio izvješće o BiH, najavio da bi Dodik "do zasjedanja Vijeća u svibnju trebao biti suočen sa zabranom putovanja u sve zemlje EU-a, kao i sve zemlje UN-a, ako se u međuvremenu ne preimenuje naziv Studentskog doma na Palama, koji nosi ime haškog osuđenika Radovana Karadžića".

Također, iako je nedavno pozvan u kurtoazan posjet Zagrebu, gdje je održao sastanak s predsjednikom Zoranom Milanovićem i premijerom Andrejom Plenkovićem, sve su češća nezadovoljstva zbog činjenice da Dodik za svoje interese u problem uvlači i Hrvatsku. Tako je pred Vijećem UN-a rekao da odlazak Inzka želi i "Hrvatska i pola Federacije u BiH", misleći na Hrvate.

Na ovu Dodikovu izjavu osvrnuo se Jutarnji list, najčitanija dnevna novina u Hrvatskoj.

"Dodik je tako uvalio i Hrvatsku u svoje igre (podsjetimo da je samo Rusija zalaže za ukidanje Ureda visokog predstavnika), ali to Zagreb treba riješiti s njim i dodatno s Čovićem, ali iz krugova bliskih Banskim dvorima doznajemo da Dodiku “hrvatska vlada ni jednom svojom izjavom ili gestom nije dala povoda za takav stav”, a Hrvatska nikada nije pozivala na ukidanje Ureda visokog predstavnika, mada to kako znamo nije trajna kategorija nego je OHR privremene funkcija dok se ne stvore uvjeti da BiH profunkcionira kako bi rekli kao “normalna država” jer tada Ured nema više svrhu. No, kako god bilo, ne može se Dodiku dozvoliti da s “Hrvatskom pere zube” za svoje (i zna se čije) potrebe jer se već kalkulira da je o tome razgovarao prilikom svog boravka u Zagrebu kod Zorana Milanovića", piše Jutarnji dan nakon Dodikovog i Čovićevog izlaganja u Vijeću UN-a kojeg su nazvali "velikim debaklom i blamažom".

I u Hrvatskoj sada već počinje bivati jasno da je posjeta Dodika Zagrebu bila pogreška.

Inzko Dodikovim izjavama šokiran i zgađen, Čović sada bez povjerenja, ali ima šanse

Za razliku od njega, predsjednik HDZ BiH kod međunarodne zajednice još ima šanse, a šalju mu se i znakovite poruke da se distancira od svog političkog partnera. Naime, visoki predstavnik u BiH, komentirajući istup Dodika i Čovića, pred Vijećem sigurnosti se također obratio kazavši da je "šokiran zbog nekih stvari koje je izrekao Milorad Dodik".

"Želim samo kazati da nisam koristio bonske ovlasti od 2011., nisam nametnuo nikakvu odluko o državnoj imovini i ne radim protiv nijednog konstitutivnog naroda u BiH. Šokiran sam i razočaran jer je Milorad Dodik u svom izlaganju bivšeg visokog predstavnika Paddyja Ashdowna nazvao kriminalcem. Kada meni to kaže, ja se mogu braniti, ali on je preminuo i ne može. Izražavam gađenje zbog toga”, kazao je Inzko.

No, ono što je posebno zanimljivo da je tom prilikom, na kraju svog obraćanja, čestitao je Draganu Čoviću "zbog dogovora koji će rezultirati izborima u Mostaru nakon 12 godina". Čović je također imao kritičan stav prema Inzkovom izvješću o BiH kojeg je ocijenio nepotpunim, ali kulturnu, prihvatljivu retoriku koju je pratila i argumentacija u obrani stavova.

Inzko za Čovića nije imao oštre riječi ni u intervjuu kojeg je dao prije dva dana za Radio slobodna Europa (RSE). Prije bi se moglo kazati da su upozoravajuće, ali s nadom u bolju suradnju.

"Ja neću braniti Željka Komšića, ali Komšić je izabran po istom zakonu, po istom Ustavu kao gospodin Čović prije njega. Ništa se nije mijenjalo. Jedino što se vjerojatno mijenjalo je da više ne postoji povjerenje u gospodina Čovića. To povjerenje treba, naravno, opet uspostaviti. Inače, što se Hrvata tiče, ja potpuno razumijem njihovu frustraciju. Oni su jako nezadovoljni, oni imaju osjećaj da je netko drugi birao njihovog člana Predsjedništva. O tome treba ozbiljno razgovarati. Zato mi je jako drago da su Izetbegović i Čović potpisali dogovor, ne samo o Mostaru, nego i o Izbornom zakonu. Na tome treba raditi", dao je Inzko do znanja da Čović za njega, ali i za međunarodnu zajednicu, nije "izgubljen slučaj" te da očekuje bolju suradnju između Čovića i Izetbegovića.

Na koncu, a kako je nedavno kazao demantirajući vlastitu izjavu da će Banjalučanima isključiti grijanje te ustvrdivši da "nije sretan s nekim svojim izjavama", srpski član Predsjedništva razlog za, barem što se političkog djelovanja tiče, imat će sve manje razloga za sreću.

 S druge strane, pred Čovićem je nova šansa i odluka - s "istočnog" vratiti se na "zapadno raskrižje" gdje i pripada te konačno poboljšati odnose sa Izetbegovićem i Bošnjacima s kojima dijeli Federaciju.

DNEVNI


U novom broju donosimo

Novi broj

16 h 21 min

U novom broju donosimo

Novi broj

05 Srp 2024

U novom broju donosimo

Novi broj

04 Srp 2024