Dijetetičarke otkrivaju koji je izvor proteina najbolji

06 Pro 2024


Dijetetičarke otkrivaju koji je izvor proteina najbolji
Proteini

Proteini su neophodni za zdravlje jer sudjeluju u brojnim funkcijama tijela.

"Proteini su prisutni u svakoj stanici tijela i ključni su za imunitet, proizvodnju hormona i enzima, zgrušavanje krvi, vid i ravnotežu tekućina", objašnjava dijetetičarka Dawn Menning za Parade. Proteini se sastoje od 20 aminokiselina, a devet njih su esencijalne – tijelo ih ne može proizvesti i moraju se unositi hranom.

"Potpuni proteini koji sadrže svih devet esencijalnih aminokiselina dolaze iz životinjskih izvora poput mesa, ribe, jaja i mliječnih proizvoda", kaže dijetetičarka Brittany Werner.

Osim toga, raznolikost u unosu proteina ključna je za uravnoteženu prehranu. "Preporučujem raznovrsne nemasne izvore proteina kako biste osigurali ravnotežu esencijalnih aminokiselina te unijeli vitamine i minerale", ističe Menning.

Werner dodaje da je raznolikost u prehrani važna za dugoročnu održivost: "Miješanje različitih izvora proteina sprječava zasićenost dijetom i osigurava unos svih potrebnih hranjivih tvari." Za vegane Werner preporučuje cjelovite biljne proteine poput soje, kvinoje i tofua kako bi zadovoljili svoje nutritivne potrebe.

Raznolikost i ravnoteža u unosu proteina ključ su zdrave prehrane
Kad je riječ o najboljem izvoru proteina, nutricionistice se slažu da je zapravo najbolje konzumirati različite, a ne fokusirati se na jedan izvor proteina. "Preporučujem razne nemasne izvore proteina kako bi se osigurala ravnoteža esencijalnih aminokiselina i mješavina vitamina, minerala i hranjivih tvari", navodi Menning.

 
Dakle, za obroke i grickalice, nutricionistice predlažu kombiniranje biljnih i životinjskih proteina. "Salata s lososom, crnim grahom i lećom izvrstan je primjer obroka bogatog mikronutrijentima, vlaknima i proteinima", preporučuje Werner.

Menning dodaje: "Za međuobroke, probajte grčki jogurt s voćem i orašastim plodovima ili proteinski smoothie s proteinima sirutke." Također napominje da je sirutka "najčešći oblik proteinskog praha jer je lako probavljiva i brzo se apsorbira."

Preporučeni dnevni unos proteina najmanje je 0.8 grama po kilogramu tjelesne mase, ali može biti i viši, ovisno o ciljevima poput izgradnje mišića.

"Znakovi nedovoljnog unosa uključuju slabost mišića, umor i sporije zacjeljivanje rana", objašnjava Werner. Ona savjetuje praćenje unosa proteina putem aplikacija ili bilježaka te ravnomjerno raspoređivanje unosa proteina kroz obroke tijekom dana. "Raznolikost i ravnoteža u unosu proteina ključ su zdrave prehrane i postizanja vaših ciljeva", zaključila je Werner, piše index.

ZDRAVLJE


Postavljanje komunikacijske ploče u Ljubuškom potaknulo je zanimanje vrtića i različitih centara za izradu vlastitih ploča

Piše: Antonela Marinović Musa   mostar@dnevni-list.ba Komunikacijska ploča koja je ...

06 Tra 2025

Morbili haraju cijelu godinu: Sedam i pol tisuća oboljelih i dvoje umrlih u FBiH

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije za Europu i UNICEF-a, u prošloj godini registrir...

05 Tra 2025

Simpozij o tuberkulozi: Bolest i dalje predstavlja globalni javnozdravstveni izazov (VIDEO)

MOSTAR, (FENA) – Simpozij pod nazivom "Tuberkuloza – stara dama u novom ruhu" održan ...

04 Tra 2025

Postavke kolačića

Ova web stranica koristi kolačiće zbog poboljšanja vašeg iskustva korištenja stranice. Od ovih kolačića, oni karakterizirani kao nužni se spremaju u vaš Internet preglednik pošto su ključni za korištenje osnovnih funkcionalnosti stranice. Koristimo i kolačiće trećih strana koji nam pomažu kod analize i razumijevanja načina na koji koristite naše stranice. Ovi kolačići će biti pohranjeni u vašem Internet pregledniku samo s vašom dozvolom. Također, imate mogućnost onemogućavanja korištenja ovih kolačića. Onemogućavanje ovih kolačića može utjecati na iskustvo korištenja naših stranica.

Uvijek omogućeno

Nužni kolačići su potrebni kako bi stranica mogla normalno funkcionirati. Ovi anonimni kolačići osiguravaju osnovnu funkcionalnost i sigurnosne značajke stranice.

Funkcionalni kolačići pomažu u korištenju određenih funkcija stranice kao što su dijeljenje sadržaja stranica na društvenim mrežama, prikupljanje povratnih informacija i ostalih funkcija trećih strana.

Kolačići performansi se koriste za razumijevanje i analizu indeksa performansi stranice što pomaže kod pružanja boljeg korisničkog iskustva za posjetitelje.

Analitički kolačići se koriste kako bi razumjeli interakciju posjetitelja sa stranicama. Ovi kolačići pružaju informacije za mjerenje broja posjetitelja, izvora prometa stranice

Ostali nekategorizirani kolačići su kolačići koji se trenutno analiziraju i još im nije dodijeljena kategorija.

Marketinški kolačići se koriste kako bi se posjetiteljima pružili relevantni oglasi i marketinške kampanje. Ovi kolačići prate posjetitelje web stranica i prikupljaju informacije kako bi pružili prilagođene oglase.