Dva pića koja su najgora za zdravlje crijeva
Piće
Prerađena pića obuhvaćaju širok raspon napitaka koji su prošli kroz različite procese proizvodnje. Ta pića često sadrže dodane šećere, umjetne arome, konzervanse i druge aditive za poboljšanje okusa, izgleda i roka trajanja. Iako se mogu činiti praktičnima, uživanje u prerađenim pićima može imati štetne učinke na zdravlje crijeva i pridonijeti nakupljanju visceralne masnoće. Liječnica dr. Blen Tesfu i dijetetičarka te nutricionistica Lauren Harris-Pincus otkrile su dva takva pića, piše N1.
1. Energetska pića
Energetska pića, koja se često konzumiraju za brzo podizanje energije, mogu imati štetne učinke na zdravlje crijeva i pridonijeti nakupljanju visceralne masnoće. Prepuna kofeina, šećera i umjetnih dodataka, ova visoko prerađena pića mogu poremetiti osjetljivu ravnotežu crijevnih bakterija, što dovodi do upala i probavnih problema.
Visok udio šećera u energetskim pićima također može povećati razinu šećera u krvi te poticati skladištenje masti, osobito visceralne, ako se prekomjerno konzumiraju.
“Energetska pića mogu izazvati gastritis, upalu i proljev. Osim toga, mogu izazvati tremu i povećati tjeskobu”, kaže Harris-Pincus za SheFinds.
2. Alkohol
Alkohol obuhvaća razne vrste, od piva i vina do žestokih pića poput votke i viskija. Pretjerani unos može dovesti do štetnih učinaka na zdravlje crijeva, pridonijeti nakupljanju masnoće oko trbuha i drugim ozbiljnim zdravstvenim problemima, upozorava liječnica.
Određene vrste alkohola, osobito one s visokim udjelom šećera i kalorija, poput slatkih koktela i vina, mogu oštetiti zdravlje naših crijeva i potaknuti upalu, što u konačnici dovodi do probavnih problema i debljanja.
“Pretjerana konzumacija alkohola može poremetiti ravnotežu crijevnih bakterija, što dovodi do disbioze i poremećaja rada crijeva. Također, redovito pijenje alkohola povezano je s povećanim rizikom od upalnih bolesti crijeva, poput Crohnove bolesti i ulceroznog kolitisa”, zaključila je Tesfu.