Dnevni.ba - PRELOADER

Hambash: Bh. biljni burger pronalazi svoj put i do najvećih skeptika

27 Lis 2023


Hambash: Bh. biljni burger pronalazi svoj put i do najvećih skeptika

"Moraš probati hambash" je rečenica kojom počinje razgovor sa Vladimirom Grabovcem, osnivačem domaće bosanskohercegovačke kompanije "Biona and Beyond", pionira u proizvodnji hrane za vegane u našoj zemlji.

U posljednjih deset godina, trendovi veganske ishrane su doživjeli transformaciju, pronašli su nova tržišta i okrenuli u potpunosti razgovor o hrani kako u svijetu, tako i kod nas. Ono što je nekada bila prehrambena praksa na marginama, mjerena u sitnim procentima, danas je trend koji se širi dalje. 

- Na vegansku ishranu ljudi prelaze motivirani različitim pitanjima i izazovima, od zdravstvene koristi, preko etičkih pitanja i odnosa prema životinjama, te veće svijesti o tome koliko ono što jedemo utječe na sredinu u kojoj živimo - pojašnjava Grabovac. 

Vođeni takvom pričom, na osnovu naše domaće bosanske pameti, tim "Bione" je, kako navodi,  stvorio hambash, biljni burger sa preko 20 grama visokokvalitetnih proteina, obrok bogat vlaknima i kvalitetnim sastojcima.

- Ovo nije samo hrana za vegane. Ovo je hrana za svakoga ko čita nutritivnu tablicu i razmišlja dugoročno o svom zdravlju - dodaje sagovornik.

Novi proizvodi prate trendove, a nekada hrana prilagođena samo veganima, postaje dijelom frižidera i kuhinja cijele zajednice. Od biljnih mlijeka, sireva i jogurta do veganskih verzija tradicionalnih jela poput burgera, kobasica i sladoleda, izbor je širi nego ikad. Restorani i kafići širom svijeta sve više uvode veganske opcije u svoje menije, a na mala vrata pronalaze svoj put i u našim restoranima. 

- Biona je osnovana s vizijom da ponudi visokokvalitetne veganske proizvode ljubiteljima hrane u Bosni i Hercegovini. Pokrenuta je upravo iz našeg ličnog odnosa prema etičkoj, zdravoj i održivoj prehrani. Prepoznali smo prazninu na tržištu i potrebu za inovativnim veganskim alternativama tradicionalnoj hrani - pojašnjava Grabovac. 

On je sa svojim timom, uložio mnogo truda u istraživanje i razvoj proizvoda, usko surađujući s lokalnim proizvođačima i dobavljačima kako bi osigurao najbolje sastojke.  "Hambash superfood veganski burger" sa početka ove priče je zvijezda Bioninog asortimana. Sastojci poput sojinih mrvica, zrna suncokreta i zobenih pahuljica čine ga izvrsnim izborom za sve koji traže zdravu alternativu tradicionalnim burgerima. Štaviše, proizveden je od genetski nemodifikovane soje, što ga čini izborom broj jedan za mnoge vegane.

- Bionina ponuda ne završava s burgerima. Naš asortiman proširuje se na veganske sireve, tofu proizvode, kao i na razne namaze i grickalice. Svaki proizvod je pažljivo formuliran kako bi zadovoljio ukuse i prehrambene potrebe savremenih vegana. Naša vizija je bila jasna od početka - želimo pružiti vegansku hranu koja je ukusna, hranjiva i pristupačna. Naša misija je da premostimo jaz između tradicionalne i veganske ishrane, čineći je privlačnom za sve -  dodaje osnivač "Bione".

U okviru razgovora sa startup i rastućim kompanijama u prehrambenom sektoru u BiH, kompanija se povezala sa ekspertima iz dijaspore putem USAID projekta "Diaspora Invest". Edukacija i informiranje potrošača o prednostima veganske prehrane je ključna komponenta Bionine filozofije. 

S obzirom na sve veći trend prema veganskoj i biljnoj ishrani širom svijeta, "Biona" se pozicionira kao lider u ovom segmentu tržišta u Bosni i Hercegovini, a njeni ključni proizvodi poput "hambasha" postali su prepoznatljivi i šire. Čini se da je došlo vrijeme da, uz čuvenu tradicionalnu bosanskohercegovačku kuhinju, ljudi u regiji i svijetu počnu prepoznavati BiH kao mjesto odakle dolazi i kvalitetna veganska hrana. Bionin biljni burger je pronašao put i do najvećih skeptika, saopćeno je iz Projekta "Diaspora Invest".

GASTRO


Dobra ili loša godina za bh. pčelare?

Ove godine je u Bosni i Hercegovini bilo dosta sunca, sunčanih vrelih dana, tjedana pa i mjeseci ...

24 Lis 2024

Fantastičnim vikendom završeno treće izdanje Moba Street Food Festivala

Iza nas je spektakularna završnica ovogodišnjeg izdanja Moba Street Food Festivala ...

09 Ruj 2024

ISPROBAJTE RECEPTE LJUBUŠANKE IRENE MILIČEVIĆ I UŽIVAJTE U BOGATSTVU OKUSA

Vrijeme je za pripremu zimnice

Piše: Antonela Marinović Musa mostar@dnevni-list.ba Iako se nekoć u gotovo svakoj kući p...

05 Ruj 2024