INTERVJU Nevena Pandža: Znanje o prehrani je proces koji treba biti kontinuiran i stalno aktivan
Razgovarala: Antonela Marinović Musa
„Neka tvoja hrana bude tvoj lijek, a tvoj lijek neka bude tvoja hrana“, poznata je izreka grčkog filozofa i liječnika Hipokrata. Nažalost, užurban način života nas često prisiljava na konzumaciju brze hrane koja dovodi do pretilosti i brojnih bolesti, a o zdravim obrocima počnemo razmišljati tek kada uvidimo da imamo ozbiljan problem.
Možda vas intervju s Nevenom Pandžom, magistricom nutricionizma, potakne da razmislite o ovoj temi i da shvatite kako za pozitivne životne promjene nikada nije kasno.
Imaju li nutricionisti zahtjevan zadatak kako bi ukazali na važnost zdrave prehrane, osobito u ovim stresnim vremenima?
-Gledajući s različitih aspekata naš trenutni način života, on sa sobom nosi teret manjka vremena i brojnih izazova. Govoreći iz svog profesionalnog iskustva, primijetila sam da su manjak vremena i manjak volje/motivacije dva velika izazova u praćenju svakodnevnih zdravih navika. Kroz nutricionističko savjetovanje ukazujem na važnost organizacije, da upoznate svoj ritam, svoj organizam, te se trudim dati praktične savjete kako da ne preskačete obroke, kako uspjeti da kava ne bude prvi „obrok“ u danu, kako kreirati obrok koji može zadovoljiti i naše nutritivne potrebe i naše preferencije, kako piti više vode, jesti više voća i povrća i slično.
Na internetu su dostupne brojne dijete za mršavljenje čija je djelotvornost upitna. Kakav je Vaš stav o tome, odnosno trebaju li osobe koje imaju problem s pretilošću prvenstveno zatražiti pomoć stručnih osoba?
-Internet je mač s dvije oštrice. Tamo možete doći do relevantnih, stručnih, znanstveno utemeljenih savjeta, a isto tako na različitim mjestima „serviraju se“ magični recepti i revolucionarni savjeti različitih ljudi iz osobnog iskustva ili samoprozvanih stručnjaka koji vas mogu koštati zdravlja, novaca i živaca.
Budite oprezni i svakako potražite savjet stručnjaka. Relevantne nutricionističke informacije možete naći na stranicama organizacija (WHO, FAO, EUFIC), bolnica i drugih zdravstvenih institucija, kao i u stručnim knjigama i člancima, na mrežnim stranicama i kanalima društvenih mreža obrazovanih nutricionista s iskustvom u radu s ljudima.
Kolege i ja često znamo reći, kada vam treba popravak zuba, idete zubaru, a ako vam treba savjet o prehrani, obratite se nutricionisti.
Svaka promjena je teška, a kada je riječ o procesu gubljenja kilograma, važnu ulogu ima i psiha. Je li ona ključna kako bi se ustrajalo do kraja?
-Itekako! Ne možemo isključiti važnost jačanja mentalnog zdravlja u cjelokupnom procesu promjene, a naročito kada govorimo o motivaciji i ustrajnosti za nove navike. Kako bi nešto postalo dio naše rutine, trebamo razlučiti radi čega želimo promjenu, radi li se o cjelokupnom poboljšanju zdravlja ili samo o vanjskom izgledu i nekim brzim rezultatima te koliko su primjenjive, praktične i dugoročno održive te navike.
Uvijek kada radim savjetovanja pitam osobe koju hranu preferiraju, a koju nikako ne vole i zbog čega. Postavlja se pitanje, koliki benefit imamo od brokule ako je osoba frustrirana zbog toga što je mora jesti? Postoji li alternativna zamjena i neko drugo povrće koje može biti približan izvor nutrijenata, a da više uživamo u toj hrani? Kao nutricionist, radim personaliziran pristup svakoj osobi, uz stručne savjete i smjernice. Cilj mi je osobu naučiti kako da uravnotežena prehrana bude održiva, da nema zabranjene hrane nego ukupne kvalitete prehrane, kako imati zdravu prehranu i uživati u hrani, odnosno kako imati zdrav odnos prema hrani.
Iz tog razloga, 2016. godine, s kolegicom VedinomAjanović, magistricompsihologije, osnovala sam „Centar zdravih navika“ ispred kojeg smo počele raditi multidisciplinarne nutricionističko-psihološke radionice i savjetovanja za djecu i odrasle.
Poznato je da sinergija prehrane (60-70 posto) i vježbanja (30-40 posto) daje najbolje rezultate. Je li taj omjer točan ili je drugačiji?
-Ni osobno ni u radu s ljudima se ne zamaram tim postotcima. Iskreno, koliko nam je za zdravlje uopće bitan taj podatak? Kako kažete, važno je da su sinergističkim djelovanjem redovita tjelesna aktivnost i uravnotežena prehrana jedna jaka sila i da svi za sebe možemo naći kombinaciju koja nam odgovara i vodi do individualnog željenog cilja. Jedni više vole kuhati, birati namirnice, paziti na kombinacije, a imati umjerenu tjelesnu aktivnost. Drugi, pak, ulažu puno vremena za različitu tjelesnu aktivnost, a unose obroke koji se jednostavno pripremaju, ali služe svrsi i zdravlju.
Što je najvažnije u zdravoj prehrani kod djece i na koji način roditelji mogu spriječiti njihovo prekomjerno debljanje?
-Kako smo rekli u jednom od prethodnih odgovora- živimo jako brzo i svijet se jako mijenja. Brzi razvoj u prehrambenoj industriji te društveni i tehnološki razvoji promijenili su prehrambene navike - mnogi ljudi sve više jedu prerađenu hranu i gotove proizvode. Ono što je naša zadaća jest informiranje djece dok su mali i uvođenje zdravih prehrambenih navika koje su temelj za njihove prehrambene odabire u odrasloj dobi.
Individualni prehrambeni izbori vežu se izravno za ono znanje o prehrani koje pojedinac posjeduje, odnosno što znamo više o hrani i njenom utjecaju na zdravlje, veća je vjerojatnost i da ćemo se hraniti kvalitetnije.
Znanje o prehrani, stavovima i ponašanju djece ne može biti jednokratno i trajno promijenjeno, to je proces koji treba biti kontinuiran i stalno aktivan, projekt cijele obitelji. I po meni najbitnije, ako želite da vam se djeca hrane zdravije, budite im primjer.
Kako izgleda jedan dan u životu nutricionista?
-Ja sam realna osoba i realan nutricionist. Iskrena sam i otvorena prema ljudima koji od mene zatraže savjet. Mnogi smatraju da je životni fokus svakog nutricioniste isključivo na hrani i da na neki način vrednuju druge ljude prema njihovim prehrambenim izborima. U mom slučaju, to nije točno. Ne, ja ne jedem samo salatu i da, pojedem i nešto od slatke i brze hrane. Nema potrebe da okrećete glavu od mene u pizzeriji ili slastičarnici. Usmjerena sam da mi i život i prehrana budu što kvalitetniji, ali i zanimljivi, praktični i zabavni.
Što se prehrane tiče, volim učiti o hrani, kuhati i istraživati nove recepte. Važni su mi zajednički obroci s obitelji i prijateljima, a kad god dođem u neki novi grad, želim upoznati njihovu kulturu i običaje, između ostalog i kroz hranu. Ali u svemu tome, ne zamaram se brojanjem kalorija. Važno mi je da je moja prehrana generalno kvalitetna, a da ne zanemarim svoje preferencije, posebne prigode i uživanje u hrani.
I sama istražujem i uvodim sebi neke nove navike. Volim početi dan sa šalicom biljnog čaja i žličicom meda s đumbirom. Trudim se imati okviran plan obroka u danu budući da imam veoma gust raspored.Važno mi je da imam energije za sve obveze i da unosim dovoljno tekućine kroz dan. Nakon raznih poslovnih i privatnih obveza, odmaram se uz kavu, filmske večeri, šetnju psa i čitanje knjiga, a trenutno četiri puta tjedno idem na fitness s elementima boxa- nešto totalno novo za mene!
Svjedoci smo da i mediji imaju važnu ulogu pri formiranju trendova u prehrani. Po Vašem mišljenju, je li ona pozitivna ili negativna?
-Mediji su jaka sila. Imaju mogućnost i prostor da odabirom teme i različitog kuta priče mnoge ljude potaknu na pozitivan način ili da uliju strah i nepovjerenje. Kada čitate članak ili neki savjet, istražite tko je autor teksta ili sugovornik, tko je izvor preporuka, koja istraživanja su došla do tih rezultata…
Iz tog razloga, rado se odazivam medijima za razgovor i izjavei podržavam svoje kolege u tome. Želim da ljudi shvate da prehrana nije crno-bijela, nego da postoji toliko boja i nijansi u kojima se i tjelesno i psihički možemo osjećati dobro.
Za sve one koji žele saznati edukativne i korisne informacije iz područja nutricionizma, na koji način Vam se mogu obratiti?
-Praktične savjete i stručne nutricionističke informacije objavljujem u obliku objava na Facebook i Instagram stranici „Nutricioniziraj se“, a samo ime simbolizira da vas pozivam i da naučite nešto novo o hrani i da to isto primijenite i probate. Također, na stranicama možete dobiti sve potrebne informacije o savjetovanjima i budućim edukacijama i radionicama. Moj moto je da ne čekate prvi u mjesecu ili idući ponedjeljak, danas je najbolje vrijeme za promjene. Dok ovo čitate.
Nutri, četiri sad- nutricioniziraj se!