Dnevni.ba - PRELOADER

Iskoristite proljeće za uživanje u šparogama

28 Ožu 2021


Iskoristite proljeće za uživanje u šparogama

Jeste li i vi ljubitelj karakterističnog okusa šparoga? Naravno! Onda se sigurno radujete njihovoj sezoni, jer jest ćete ih s jajima, u juhama, u rižotu, sa šunkom, u salatama, zapečene sa sirom, kuhane, frigane, s roštilja...


Šparoge zapečene sa sirom

Sastojci za šest osoba:

  • kilogram šparoga koje ste oprali i otrgnuli im tvrdi dio
  • 180 g punomasnog kiselog vrhnja
  • 3 češnja češnjaka usitnjenog
  • sol i papar
  • 220 g svježe naribanog parmezana
  • 220 g narezane mozzarelle

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 200ºC. Stavite šparoge u prikladan lim za pečenje, prelijte ih vrhnjem i pospite usitnjenim češnjakom. Dobro začinite solju i paprom, pa pospite parmezanom i mozzarellom.
  2. Pecite dok se sir ne rastopi i pozlati, a šparoge omekšaju. Za to će trebati 25 do 30 minuta. Odmah poslužite.


Salata sa šparogama s roštilja i pečenim jajima

Sastojci za šest osoba:

  • 500 grama srednjih šparoga bez tvrdog dijela
  • 6 velikih jaja
  • 6 šalica rukole
  • ekstra djevičansko maslinovo ulje
  • 1 jušna žlica limunovog soka
  • 1 čajna žlica senfa Dijon
  • sol i papar
  • 2 jušne žlice neslanog maslaca
  • 170 g svježe naribanog parmezana

Priprema:

  1. Upalite roštilj ili zagrijte grill tavu. Umutite 3 jušne žlice maslinovog ulja, limunov sok i senf, pa dodajte sol i papar. U velikoj zdjeli pomiješajte šparoge s tom mješavinom.
  2. Pecite šparoge na roštilju ili roštilj tavi oko pet minuta, dok ne omekšaju i potamne mjestimično. Držite ih na toplom.
  3. U međuvremenu u velikoj neprianjajućoj tavi otopite maslac na umjerenoj vatri. Na maslacu ispecite jaja tako da se bjelanjci stegnu, a žumanjci ostanu tekući, trebat će vam oko pet minuta. Posolite i popaprite.
  4. U zdjeli začinite opranu rukolu limunovim sokom. Podijelite je u tanjure, na salatu stavite šparoge s roštilja, povrh položite pečena jaja te naribajte parmezan.


Rižoto sa šparogama i kozicama

Sastojci za 4 osobe:

  • 500 grama šparoga bez tvrdog dijela
  • 350 grama mesa kozica
  • sol i papar
  • 1 jušna žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 2 šalice povrtnog temeljca
  • 6 jušnih žlica neslanog maslaca
  • 1 mali luk, narezan
  • 350 grama riže
  • 1 šalica suhog bijelog vina
  • prstohvat šafrana
  • 1/4 šalice svježe naribanog parmezana

Priprema:

  1. Skuhajte šparoge u posoljenoj vodi da omekšaju. Ocijedite ih i ohladite pa narežite.
  2. Začinite meso račića solju i paprom. Zagrijte ulje u tavi i pecite račiće na umjerenoj vatri oko tri minute, okrećući ih, dok ne pobijele. Premjestite ih u tanjur.
  3. U loncu skuhajte temeljac s četiri šalice vode. Pokrijte da ostane topao.
  4. U prikladnoj posudi otopite 4 jušne žlice maslaca, pa na njemu na umjerenoj vatri pirjajte luk, miješajući, dok ne omekša. Dodajte rižu i pirjajte je miješajući dvije minute. Tada ulijte vino i pirjajte dok gotovo ne ispari.
  5. Ulijte dovoljno temeljca i kuhajte miješajući dok ga riža ne upije. Tada dodajte šafran i nastavite pomalo dodavati temeljac, nakon što se prethodni gotovo apsorbira, najviše pola šalice odjednom. Rižoto je gotov kad je kremast, a riža je al dente. Umiješajte sir i ostatak maslaca, dodajte šparoge i račiće. Začinite solju i paprom.

Izvor: živim.hr

ZDRAVLJE


SAVJETI

Rak testisa: Na koje simptome treba pripaziti i kako obaviti samopregled?

Rak testisa možda je rijedak, ali je najčešći oblik raka kod mladih muškaraca. Tak...

14 Tra 2025

SAVJET

Kardiolog upozorava na tri pića koja najviše štete srcu

Dr. Evan Levine, kardiolog s više od 30 godina prakse, otkrio je koja pića predstavljaju najveću ...

14 Tra 2025

DORUČAK

Nutricionisti otkrivaju najbolji doručak za stabilnu razinu šećera u krvi

Inzulinska rezistencija, stanje u kojem stanice ne reagiraju pravilno na inzulin, često prethodi ...

14 Tra 2025