Dnevni.ba - PRELOADER

Koju funkciju ima gušterača kod oboljelih od dijabetesa?

14 Stu 2024


Koju funkciju ima gušterača kod oboljelih od dijabetesa?
Dijabetes

Obilježava se Svjetski dan dijabetesa, bolesti od koje boluje oko 800 milijuna odraslih diljem svijeta. Nažalost, više od polovice njih u dobi od 30 godina i stariji uopće se ne liječe. A trebali bi zbog silnih problema koje stvara taj "tihi ubojica".

Globalna stopa dijabetesa udvostručila se od 1990. s oko sedam posto na 14 posto, navodi se u studiji objavljenoj u The Lancetu, što je uglavnom potaknuto povećanjem broja slučajeva u zemljama s niskim i srednjim prihodima, prenosi N1.

No iako ima mnogo više slučajeva u tim zemljama, stope liječenja jedva da su porasle, kažu autori, dok su se stvari poboljšale u nekim zemljama s višim prihodima – što je dovelo do povećanja jaza u liječenju.

U dijelovima subsaharske Afrike, samo pet do deset posto onih za koje se procjenjuje da imaju dijabetes primalo je liječenje, rekao je Jean Claude Mbanya, profesor na Sveučilištu Yaounde I u Kamerunu.

Studiju je izradio NCD Risk Factor Collaboration u suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom i prva je globalna analiza koja uključuje procjene stope oboljelih i liječenja. Bazira se na više od tisuću studija koje pokrivaju više od 140 milijuna ljudi, kažu autori.

Iako studija nije razdvojila slučajeve dijabetesa tipa 1 i tipa 2, prijašnji dokazi upućuju na to da je većina dijabetesa kod odraslih tip 2, što je povezano s pretilošću i lošom prehranom. Taj tip se liječi lijekovima poput tableta, a tip 1 inzulinom. Jer, dok kod tipa 2 gušterača još uvijek proizvodi inzulin, kod tipa 1 ne. Upravo zato je i šansa za dobivanje karcinoma gušterače 40 posto izraženija kod dijabetičara, zbog čega se naglašava potreba pridržavanja smjernica kao tjelovježba, bolja prehrana i česte kontrole. Od karcinoma gušterače češće obolijevaju osobe starije od 65 godina i relativno jednako zahvaća oba spola, a stopa smrtnosti joj je iznimno visoka – oko 90 posto.

Nažalost, u nekim zemljama liječenje dijabetesa može biti preskupo, zbog čega ljudi svjesno riskiraju i zanemaruju zdravlje pa nastaju druge komplikacije i skraćeni životni vijek. Srećom, u Hrvatskoj su lijekovi i terapije dio zdravstvenog osiguranja, što uvelike pomaže. A samim time, briga o zdravlju u slučaju ove bolesti pomaže gušterači. Koja ima svoju funkciju čak i ako prestane proizvoditi inzulin.

I dalje obavlja važne funkcije u tijelu, posebno u probavi i regulaciji hormona. Proizvodi probavne enzime poput amilaze, lipaze i proteaze, koji su ključni za razgradnju ugljikohidrata, masti i proteina. Ti enzimi su nužni za pravilnu probavu i apsorpciju hranjivih tvari, osiguravajući tijelu energiju i nutrijente potrebne iz hrane.

Osim inzulina, gušterača proizvodi i druge hormone, poput glukagona i somatostatina. Primjerice, glukagon pomaže u sprječavanju hipoglikemije ili niskog šećera u krvi, tako što signalizira jetri da otpusti glukozu kada razina šećera u krvi padne. Ta funkcija je korisna za osobe s dijabetesom tipa 1, iako je inzulinska terapija potrebna za učinkovito održavanje ravnoteže glukoze.

Gušterača igra ulogu u metaboličkoj homeostazi ili ravnoteži, pomažući u regulaciji skladištenja hranjivih tvari, oslobađanju i korištenju energije. Njen utjecaj na metabolizam nadilazi samo glukozu te uključuje obradu i skladištenje masti i proteina.

Čak i uz terapiju inzulinom koja zamjenjuje funkciju proizvodnje inzulina, gušterača je i dalje nezamjenjiva u podršci probavi, održavanju stabilnosti šećera u krvi i olakšavanju apsorpcije hranjivih tvari.<

ZDRAVLJE


SKB MOSTAR: Tri slučaja ugriza zmije otrovnice, osigurane dovoljne količine antiviperinum seruma

U Sveučilišnoj kliničkoj bolnici (SKB) Mostar ove sezone registrirana su tri slučaja hospi...

03 Srp 2025

ČOKOLADA

Što se može dogoditi s organizmom ako svaki dan jedemo čokoladu?

Čokolada  je mnogima omiljena slastica, ali uz redovitu konzumaciju često se postavlja pitanje j...

26 Lip 2025

VOĆE

Tri vrste voća i povrća koje treba jesti ovoga ljeta za održavanje hidracije

Ljeto  i visoke temperature često dovode do povećanog znojenja, što može rezultirati dehidrataci...

23 Lip 2025