Dnevni.ba - PRELOADER

MAMINI MEDENJACI

04 Sij 2021


MAMINI MEDENJACI

Sastojci:

-250 g integralnog brašna od pira

-200 g bijelog pirovog brašna

-prstohvat soli

-3 velike žlice smeđeg šećera

-1 žlica stevije Vitalia

-malu žlicu začina za medenjake

-2 žlice BIO kakao u prahu

-1 žlica Šafram cimeta

-pola RUF praška za pecivo.

Sve suhe sastojke izmiješati, te dodati:

-1 jaje

-10 dkg kokosovog ulja

-2 velike žlice meda.

Peći na 170 stupnjeva 8 do 9 minuta.

Ukupan zamjes medenjaka iznosi 3030 kcal. Kalorijsku vrijednost po komadu možete dobiti tako da broj ukupne energetske vrijednosti (3030) podijelite sa brojem medenjaka koje ste dobili, ovisno o količini kalupa.

Istraživanja govore u prilog lakše probavljivosti pirovog brašna u odnosu na brašno današnje pšenice. Obje su pšenice. Ovom zamjenom obogatit ćete recepturu proteinima, vlaknima, vitaminima B skupine, te manganom, fosforom, magnezijem i željezom.

MARIJANIN BOŽIĆNI KRUH

Ovaj recept se ne ubraja u one tradicionalne, ali se svake godine nađe na mojoj blagdanskoj trpezi, te sam se iz tog razloga odlučila podijeliti ga s vama. Iskoristite komad ovog kolača kao doručak, jutro nakon svečanog blagdanskog dana. Uz kavu i drage osobe bit će energetska podrška, ali i blagi poticaj za lagani povratak u ravnotežu. Po sastavu je skoro kao super poznata zobena kaša. Nakon takvog doručka za 2h možete pripremiti sok od celera, a za ručak i večeru neka obiluje povrće- i domaći detoks plan je spreman.

Sastojci:

2 jaja

50 g Vitalia stevije

115 g maslaca

1 žlica Šafram sode bikarbone

Prstohvat soli

100 g pirovog brašna

75 g zobenog brašna

1 banana

3 manje kruške ili 2 veće

5 žlica vrele vode

175 g isjeckane čokolade

1 žlica Šafram cimeta

RECEPT

Jaja izmiksati sa maslacem. Dobro umutiti. Sodu bikarbonu, prstohvat soli, cimet pomiješati sa oba brašna i stevijom. Dodati jajima i maslacu, zatim dodati prethodno nožem isjeckanu čokoladu i isjeckano voće, te preliti žlicama vrele vode. Sjediniti sve lagano. Peći 30 minuta na 180C. U kalupu za kruh, obložen papirom za pečenje.

Jeste li znali da cimet djeluje antivirusno. Osim što se sljubljuje sa svim najljepšim receptima, poznato je da se dugo koristi kao lijek.

Besplatno preuzimanje „Vodič kroz blagdane“www.nutricentar.ba

Marijana Zubac,

Voditeljica NutriCentra,

Direktorica Mag.tehn.aliment.

GASTRO


POZITIVNA PRIČA MLADOG PODUZETNIČKOG PARA IZ LJUBUŠKOG

Restoran 'Ljubuša' nudi autentičnu hranu, dobru atmosferu i gostoprimstvo

Piše: Antonela Marinović Musa mostar@dnevni-list.ba Ako vas put odvede prema tvrđavi her...

1 h 46 min

Najbolji vinari iz Hercegovine 18. kolovoza okupljaju se na Salonu žilavke u Trebinju

TREBINJE - Vinska galerija "Vukoje" u Trebinju će u ponedjeljak, 18. kolovoza, biti domaćin Devet...

11 Kol 2025

Zdrav i plodan vrt u srpnju: Donosimo korisne savjete agronoma Marka Bilića

Piše: Antonela Marinović Musa mostar@dnevni-list.ba Uslijed visokih temperatura u srpnju...

15 Srp 2025