Musaka s piletinom i šampinjonima
Odlična kombinacija pilećeg bijelog mesa, šampinjona i bešamela.
Sastojci:
– 500 gr pilećeg bijelog mesa
– 400 g svježih šampinjona
Bešamel:
– 30 g maslaca
– 1 1/2 žlica brašna
– 300 ml mlijeka
– 100 g kiselog vrhnja
Priprema:
Bijelo meso izrezati na tanje komade, pa ih onda blago izlupati tučkom za meso. Zatim svaki komad mesa propržiti na malo ulja, tek toliko da dobije boju.
Posebno izdinstati šampinjone, na ulju na kojem se pržilo meso.
Meso i šampinjone malo posoliti prije prženja.
Umak bešamel napraviti tako što ćete rastopiti maslac, u njemu izdinstati žlicu i pol brašna, dodati mlijeko, a kada počne kuhati, umiješati i kiselo vrhnje.
Vatrostalnu posudu namazati maslacem i posuti krušnim mrvicama, a onda redati red bijelog mesa, pa red gljiva, pa preliti bešamelom. Tako raditi dok se ne potroše svi sastojci.
Na kraju, naribati sir i staviti u pećnicu da se zapeče, oko 20 minuta na umjerenoj temperaturi.
Dobar tek!