Njemački ugostiteljski sektor u krizi

Njemački ugostiteljski sektor bilježi pad prihoda restorana i hotela zbog povratka pune stope PDV-a, prijeti gubitak gastronomske raznolikosti.
Restorani bilježe pad od 4,1%, dok hoteli i ostali pružatelji smještaja bilježe pad od 2,6%.
Slabiji rezultati djelomično su povezani s povratkom pune stope PDV-a od 19% na hranu, nakon što je snižena stopa od sedam posto, uvedena tijekom pandemije, istekla prošle godine. Strukovna udruga DEHOGA ističe da bi ponovno uvođenje niže stope PDV-a u idućoj godini moglo biti ključno za opstanak mnogih restorana i hotelijera, jer bi rasterećenje omogućilo značajno olakšanje u poslovanju.
Predsjednik DEHOGA-e, Guido Zöllick, upozorava da bez niže stope PDV-a postoji rizik od postupnog nestajanja gastronomske raznolikosti i gubitka kvalitete života u gradskim središtima.
Njemački građani ne bi trebali očekivati da smanjenje poreza automatski znači niže cijene, jer primarna svrha poreznog rasterećenja je očuvanje sektora.
Povratak snižene stope PDV-a predstavlja ključnu mjeru za sprječavanje daljnjeg gašenja restorana i hotela te bi mogao odlučiti o budućnosti njemačkog ugostiteljstva, pise Financa.ba.