Nutricionisti otkrili pet namirnica koje nikada ne jedu
Namirnice
Jedno od obilježja zdrave prehrane je konzumacija puno nutritivno bogate i nutritivno raznolike cjelovite hrane. To podrazumijeva i preskakanje određenih namirnica za koje se mnogi nutricionisti slažu kako bi ih trebali izbjegavati.
Postoji cijeli niz namirnica koje su izuzetno zdrave i pune nutrijenata kao što su proteini, vlakna, zdrave masti i složeni ugljikohidrati.
No s druge strane postoji cijeli niz namirnica koja je modificirana nezdravim sastojcima. Hrana koja spada u ovu drugu kategoriju poznata je i kao ultraprerađena hrana, navodi portal Bestlife.
Slatke žitarice
Najbolji i najuravnoteženiji doručak obično će uključivati proteine, zdrave masti, složene ugljikohidrate i obilje vitamina i minerala. Upravo u tu svrhu ljudi često jedu nezaslađene zobene kaše prelivene svježim voćem, orašastim plodovima i sličnim namirnicama.
Nutricionistkinja Uma Naidoo ističe kako za doručak nikad ne bi jela slatke žitarice.
Naidoo ističe kako je riječ o žitaricama koje se najčešće sastoje od jednostavnih ugljikohidrata i velikih udjela dodanih šećera.
“Konzumiranje ovog tipa žitarica kao prvog obroka u danu može dovesti do skokova šećera u krvi koji nas ostavljaju gladnima samo nekoliko sati kasnije. Doručak bogat ugljikohidratima također može dovesti do niskih razina šećera u krvi, smanjene razine energije, moždane magle i razdražljivosti u nastavku dana.”
Gazirani napitci
Gazirani napitci ubrajaju se u najčešće konzumiranu ultraprerađenu hranu, prema anketama.
Nutricionistkinja Jinan Banna upozorava kako je upravo ove napitke treba izbjegavati.
“Gazirani napitci nemaju nikakvu nutritivnu vrijednost osim samo kalorija u obliku šećera. Dakle, to su prazne kalorije, koje nam ne daju nikakve hranjive tvari koje su nam potrebne”, ističe Banna dodavši kako preporučuje da umjesto njih pijemo vodu, čaj i kavu.
Prerađeno meso
Protein je ključni nutrijent za vaše tijelo koji vam pomaže izgraditi jake kosti, mišiće i hrskavicu. Važan je za vašu kožu, hormone i još mnogo toga.
Međutim, nisu svi izvori proteina jednako kvalitetni. Idealni izvori proteina nalaze se u nemasnom, neprerađenom mesu poput piletine, puretine ili ribe kao i u namirnicama poput graha, mahunarki, orašastih plodova i sjemenki.
S druge strane prerađeno meso sadrži nezdrave količine masti i soli. Riječ je o poznatom karcinogenu koji povećava rizik od raka debelog crijeva prema Nacionalnoj zdravstvenoj službi Ujedinjenog Kraljevstva.
Nutricionist Rob Hobson upozorava kako je upravo to razlog zbog kojeg bi trebali izbjegavati prerađeno meso.
Ultra prerađeni sir
Hobson dodaje i kako su još jedna namirnica koju kategorički izbjegava ultraprerađeni sirevi, za koje kaže da su bogati natrijem i “prepuni emulgatorima koji im daju željenu teksturu”.
“Rekao bih da se samo držite pravih kriški sira kako biste dobili nutritivne prednosti u prirodnijem, manje prerađenom proizvodu“, rekao je. Posebno preporučuje sireve cheddar, fetu i brie.
Unaprijed zapakirane slastice
Za Hobsona, unaprijed zapakirane slastice, uključujući kolače i muffine, također su zabranjeni na jelovniku zahvaljujući visokim razinama šećera, zasićenih masnoća i neprirodnih sastojaka, uključujući emulgatore, stabilizatore i sredstva za želiranje.
“Teško je u supermarketu pronaći slatka peciva koja nisu ultra prerađeni stoga predlažem da se odlučite za zdravije poslastice poput pločica od voća i orašastih plodova”, zaključio je.