Dnevni.ba - PRELOADER

Ovo povrće bi trebalo da jedete svaki dan, pogledajte zašto

10 Srp 2024


Ovo povrće bi trebalo da jedete svaki dan, pogledajte zašto
Povrće

Ako ste u mogućnosti paradajz bi trebalo da konzumirate svaki dan jer je u pitanju povrće koje topi salo, blagotvorno utiče na krvnu sliku kao i na varenje.

Mnogi ljudi ne konzumiraju paradajz dovoljno često, a postoji nekoliko važnih razloga zašto bi trebalo da ga uvrstite u obavezan dio vaše ishrane.

Istraživanja pokazuju da likopen, koji se nalazi u paradajzu, može spriječiti razvoj ćelija raka, posebno raka prostate, želuca i debelog crijeva, prenosi "Healthline". Takođe je korisno znati da se kuvanjem paradajza se povećava nivo likopena u poređenju sa sirovim paradajzom.

Paradajz je bogat vitaminom C, koji je prirodni antioksidans. Osim toga, sadrži vitamin A, gvožđe i kalijum, koji igraju ključnu ulogu u održavanju zdravlja nerava i normalne cirkulacije krvi.

Vitamin K, prisutan u paradajzu, važan je za zgrušavanje krvi. Svakodnevno konzumiranje paradajza takođe će vam pomoći da održite kožu zdravom i sjajnom, prenosi Nova.

Zdravstvene pogodnosti paradajza
Paradajz može smanjiti štetu izazvanu konzumiranjem duvana zahvaljujući kumarinskoj i hlorogenskoj kiselini koje sadrži.

Ako pokušavate da smršate, paradajz će vam biti od velike pomoći. Ima malo kalorija, a bogat je vlaknima, što znači da će vas duže držati sitim i u potpomaže da se salo topi bolje.

Ako možete, potrudite se da ga jedete svaki dan.

ZDRAVLJE


MINISTRICA CIVILNIH POSLOVA BIH DUBRAVKA BOŠNJAK

Bošnjak: Otvorili smo vrata Eurotransplanta, sada je vrijeme za zajednički iskorak

Bosna i Hercegovina napravila je prvi konkretan korak prema priključenju Eurotransplantu, jednoj ...

10 h 55 min

Sedam znakova da unosite previše šećera, a da toga možda niste ni svjesni

Šećer je mnogima jedan od dražih dodataka prehrani, no prevelike količine mogu ozbiljno narušiti...

21 Svi 2025

SUŠENO VOĆE

Sušeno voće: Zdrav međuobrok ili skriveni izvor šećera?

Sušeno voće često se smatra zdravom i praktičnom grickalicom bogatom vlaknima i antioksidansima. ...

20 Svi 2025