Dnevni.ba - PRELOADER

Poljska sarma: Ponos nacije koji nije rezerviran samo za hladne dane

20 Ožu 2021


Poljska sarma: Ponos nacije koji nije rezerviran samo za hladne dane

Poljski golupčići (golabkinacionalno su jelo kojem se pristupa s mnogo ljubavi i pažnje. Recepti ostaju u obiteljima godinama, prenose se iz generaciju u generaciju. Golabki su slični našoj sarmi, ali umjesto kiselog kupusa koristi se svježi, zbog čega nisu toliko vezani za zimu. Nakon što se oblikuju smotuljci, peku se u pećnici preliveni temeljcem ili umakom od rajčice.

Rolice od miješanog mljevenog mesa i riže u kupusu Poljaci često jedu s pireom ili raženim kruhom, ali i kompotom od jabuka koji ističe mesne note. Rolice se ponekad jedu i hladne, poslužene s kiselim vrhnjem na kakvoj finoj plati.

Sastojci za poljsku sarmu:

2 žlice maslaca
1 luk
1 kg mljevene junetine
500 g mljevene svinjetine
1 1/2 šalice kuhane riže
1 žličica sitno nasjeckanog češnjaka
1 žličica soli
1/4 žličice papra
1 šalica temeljca
1 šalica kiselog vrhnja

Priprema:

1. Zagrijte veliki lonac vode i posolite. Nožem odvojite tvrdi dio glavice kupusa pa cijelu glavicu stavite u lonac. Kuhajte oko 3 minute dok kupus ne omekša, a listovi se mogu lakše razdvojiti.

2. Razdvojite kupus na listove i nožem pažljivo stanjite stabljiku na svakom.

3. Popržite maslac pa dodajte nasjeckani luk. Kad luk omekša, stavite ga na stranu da se hladi. Kad se luk ohladi, pomiješajte ga s mljevenim mesom, kuhanom rižom i češnjakom pa dodajte sol i papar.

4. Napunite listove kupusa mesnom smjesom pa ih savijte u rolice, poput sarme. Složite ih u posudu za pečenje, prelijte temeljcem pa poklopite ili prekrijte folijom i pecite u pećnici na 180 Celzijevih stupnjeva oko 60 minuta. Poslužite s kiselim vrhnjem i prema želji pospite mljevenom paprikom ili chillijem.

Izvor: Punkufer.hr

GASTRO


Dobra ili loša godina za bh. pčelare?

Ove godine je u Bosni i Hercegovini bilo dosta sunca, sunčanih vrelih dana, tjedana pa i mjeseci ...

24 Lis 2024

Fantastičnim vikendom završeno treće izdanje Moba Street Food Festivala

Iza nas je spektakularna završnica ovogodišnjeg izdanja Moba Street Food Festivala ...

09 Ruj 2024

ISPROBAJTE RECEPTE LJUBUŠANKE IRENE MILIČEVIĆ I UŽIVAJTE U BOGATSTVU OKUSA

Vrijeme je za pripremu zimnice

Piše: Antonela Marinović Musa mostar@dnevni-list.ba Iako se nekoć u gotovo svakoj kući p...

05 Ruj 2024