Poljska sarma: Ponos nacije koji nije rezerviran samo za hladne dane
Poljski golupčići (golabki) nacionalno su jelo kojem se pristupa s mnogo ljubavi i pažnje. Recepti ostaju u obiteljima godinama, prenose se iz generaciju u generaciju. Golabki su slični našoj sarmi, ali umjesto kiselog kupusa koristi se svježi, zbog čega nisu toliko vezani za zimu. Nakon što se oblikuju smotuljci, peku se u pećnici preliveni temeljcem ili umakom od rajčice.
Rolice od miješanog mljevenog mesa i riže u kupusu Poljaci često jedu s pireom ili raženim kruhom, ali i kompotom od jabuka koji ističe mesne note. Rolice se ponekad jedu i hladne, poslužene s kiselim vrhnjem na kakvoj finoj plati.
Sastojci za poljsku sarmu:
2 žlice maslaca
1 luk
1 kg mljevene junetine
500 g mljevene svinjetine
1 1/2 šalice kuhane riže
1 žličica sitno nasjeckanog češnjaka
1 žličica soli
1/4 žličice papra
1 šalica temeljca
1 šalica kiselog vrhnja
Priprema:
1. Zagrijte veliki lonac vode i posolite. Nožem odvojite tvrdi dio glavice kupusa pa cijelu glavicu stavite u lonac. Kuhajte oko 3 minute dok kupus ne omekša, a listovi se mogu lakše razdvojiti.
2. Razdvojite kupus na listove i nožem pažljivo stanjite stabljiku na svakom.
3. Popržite maslac pa dodajte nasjeckani luk. Kad luk omekša, stavite ga na stranu da se hladi. Kad se luk ohladi, pomiješajte ga s mljevenim mesom, kuhanom rižom i češnjakom pa dodajte sol i papar.
4. Napunite listove kupusa mesnom smjesom pa ih savijte u rolice, poput sarme. Složite ih u posudu za pečenje, prelijte temeljcem pa poklopite ili prekrijte folijom i pecite u pećnici na 180 Celzijevih stupnjeva oko 60 minuta. Poslužite s kiselim vrhnjem i prema želji pospite mljevenom paprikom ili chillijem.