Dnevni.ba - PRELOADER

Poslastica sa makom

20 Svi 2021


Poslastica sa makom

Zanimljiv desert punjen makom.

Sastojci:

– 170 g maslaca
– 300 g glatkog brašna
– 100 g šećera
– 1 jaje

Nadjev od maka:

– 125 g mljevenog maka
– 1 kašika šećera
– 50 ml mlijeka
– nekoliko kapi arome ruma
– šećer u prahu za valjanje

Priprema:

Nadjev od maka
Pripremite nadjev od maka tako što ćete sve sastojke (mak, šećer i aromu ruma) preliti vrućim mlijekom i dobro izmješati.

Nemojte dodavati više mlijeka iako mislite da treba, samo dobro izmješajte. Ostavite da se nadjev hladi dok pripremate tijesto.

Tijesto
Brašno i šećer promješajte u posudi, pa dodajte hladan maslac narezan na kockice i jaje. Zamjesite glatko tijesto.

Zamotajte ga u providnu foliju i staviti u frižider na 30 do 60 minuta.

Rernu zagrijte na 180 stepeni, a veliku plitku tepsiju od rerne obložite papirom za pečenje.

Tijesto podelite na 25 kuglica veličine oraha. Svaku kuglicu malo istanjite i u sredinu svake stavite kašičicu hladnog nadjeva od maka.

Zatvorite i formirajte pravilne kuglice, pa ih stavite na pripremljen pleh, pazeći na razmak jer će se tokom pečenja raširiti.

Pecite oko 10 minuta.

Ohladite ih na rešetki, zatim ih uvaljajte u šećer u prahu.

Prijatno!

Izvor: Coolinarika

GASTRO


Ovo je najzdravije povrće na planetu, a samo ga rijetki jedu

Kad je Joel Fuhrman, popularni američki liječnik i jedan od najpoznatijih nutritarista koji zagov...

20 Ožu 2025

MEĐUNARODNI DAN ŠKOLSKIH OBROKA

Međunarodni dan školskih obroka: Šta je važno za rast i razvoj učenika?

Dok školsko zvono označava kraj časa, za mnoge učenike širom svijeta ono znači i da je vrijeme za...

13 Ožu 2025

U Ljubuškom sadnja mladog krumpira pri kraju, poljoprivrednici očekuju dobru godinu

Ljubuški kraj je poznat po sadnji mladog krumpira, poznatog kao „Ljubuški rani“. Ovaj krumpir, ko...

09 Ožu 2025