Poslastica sa makom
Zanimljiv desert punjen makom.
Sastojci:
– 170 g maslaca
– 300 g glatkog brašna
– 100 g šećera
– 1 jaje
Nadjev od maka:
– 125 g mljevenog maka
– 1 kašika šećera
– 50 ml mlijeka
– nekoliko kapi arome ruma
– šećer u prahu za valjanje
Priprema:
Nadjev od maka
Pripremite nadjev od maka tako što ćete sve sastojke (mak, šećer i aromu ruma) preliti vrućim mlijekom i dobro izmješati.
Nemojte dodavati više mlijeka iako mislite da treba, samo dobro izmješajte. Ostavite da se nadjev hladi dok pripremate tijesto.
Tijesto
Brašno i šećer promješajte u posudi, pa dodajte hladan maslac narezan na kockice i jaje. Zamjesite glatko tijesto.
Zamotajte ga u providnu foliju i staviti u frižider na 30 do 60 minuta.
Rernu zagrijte na 180 stepeni, a veliku plitku tepsiju od rerne obložite papirom za pečenje.
Tijesto podelite na 25 kuglica veličine oraha. Svaku kuglicu malo istanjite i u sredinu svake stavite kašičicu hladnog nadjeva od maka.
Zatvorite i formirajte pravilne kuglice, pa ih stavite na pripremljen pleh, pazeći na razmak jer će se tokom pečenja raširiti.
Pecite oko 10 minuta.
Ohladite ih na rešetki, zatim ih uvaljajte u šećer u prahu.
Prijatno!
Izvor: Coolinarika