Posne punjene paprike
Veoma ukusno posno jelo, čak i kada se ohladi.
Sastojci:
– 12 do 15 suhih paprika, mogu i svježe
– 4 veće glavice crnog luka
– oko 200 g mrkve
– 100 g krupno mljevenih oraha
– 5 punih šaka riže okruglog zrna
– 2 dl soka od paradajza
– oko 3 dl ulja
– sol, biber, suhi biljni začin, aleva paprika
– 3 kašike brašna
– 100 g kuhanog, pa izrendanog krompira
Priprema:
U dublji sud sipati ulje, oko 1,5 dl, dodati sjeckani luk i mrkvu.
Na ulju pržiti na umjerenoj temperaturi luk i mrkvu, dok ne postanu skoro kašasti. Miješati konstantno i po potrebi dolivati ulje.
Dodati orahe, promiješati, pa pržiti malo da i orasi puste masnoću.
Zatim dodati paradajz, začine i pržiti da se sve sjedini, opet dolivajući pomalo ulja da ne bude suho.
Dodati rižu i propržiti sve zajedno još par minuta.
Na kraju dodati i rendan krompir, lagano promiješati i skloniti sa šporeta.
Paprike očistiti, oprati i puniti nadjevom do 3/4.
U svaku papriku staviti pola kačicice brašna, da fil ne bi izlazio prilikom kuhanja.
Mogu da se zatvore i komadom paradajza.
Redati ih u tepsiju, naliti toplom vodom da ogreznu i poklopiti. Kuhati na umjerenoj temperaturi dok ne omekšaju.
Uključiti rernu na 200 stepeni i kad je tečnost vec isparila, staviti paprike u rernu da se zapeku.
Prijatno!