Dnevni.ba - PRELOADER

Proljeće je blizu, vrijeme je za pripremu teletine ispod peke

19 Ožu 2021


Proljeće je blizu, vrijeme je za pripremu teletine ispod peke

Jela ispod peke svrstavaju se u vrhunske specijalitete. Ovako pripremljena teletina - u plitkoj posudi okružena žarom - će biti sočna, ukusna i raspadat će se u ustima.

Obično se vatra pali na ploči kamenog roštilja i kad se skupi dovoljno žara može se početi peći. U plitku okruglu posudu slažu se meso ili riba, povrće i začini te se zatim poklope pekom koja može biti izrađena od debljeg lima, gline ili gusa zvonastog oblika.

Peka se potom prekrije žarom, a okolna vatra se mora držati u pripravnosti u slučaju da se žar počne hladiti.

Sastojci: 

  • 1,5 kg teletine bez kostiju
  • 2 dcl maslinova ulja
  • kg krumpira
  • 50 dkg svježe rajčice paprike i patlidžana
  • 2 dcl crnog vina,
  • češnjak
  • luk
  • ružmarin
  • bosiljak
  • sol i papar

Priprema:

  1. Posudu namažite maslinovim uljem te stavite krumpir narezan na ploške, dodajte ostalo povrće, začinite i promiješajte.
  2. Na povrće stavite posoljeno i začinjeno meso.
  3. Kad se vatra razgori, razgrnite žar, stavite podmetač, a na njega posudu s teletinom te poklopite pekom.
  4. Zagrnite žarom te pecite oko sat vremena.
  5. Otkrijte peku, zalijte vinom i nastavite peći.

Izvor: 24sata.hr

GASTRO


Dobra ili loša godina za bh. pčelare?

Ove godine je u Bosni i Hercegovini bilo dosta sunca, sunčanih vrelih dana, tjedana pa i mjeseci ...

24 Lis 2024

Fantastičnim vikendom završeno treće izdanje Moba Street Food Festivala

Iza nas je spektakularna završnica ovogodišnjeg izdanja Moba Street Food Festivala ...

09 Ruj 2024

ISPROBAJTE RECEPTE LJUBUŠANKE IRENE MILIČEVIĆ I UŽIVAJTE U BOGATSTVU OKUSA

Vrijeme je za pripremu zimnice

Piše: Antonela Marinović Musa mostar@dnevni-list.ba Iako se nekoć u gotovo svakoj kući p...

05 Ruj 2024