Dnevni.ba - PRELOADER

Recept: Kolač od jabuka s preljevom od ruma, poslastica koja miriše na jesen

31 Kol 2021


Recept: Kolač od jabuka s preljevom od ruma, poslastica koja miriše na jesen

Kolač se priprema i sa začinima koji neodoljivo podsjećaju na jesenske dane, poput cimeta i oraha. Umak od jabuka će mu dati sočnost, pa se za pripremu ovog kolača može koristiti i puno manje maslaca, objavio je N1.

Sastojci:

4 žlice neslanog maslaca
200 g brašna
150 g šećera (po želji više)
1 jaje
250 ml umaka od jabuka
1 žličica praška za pecivo
1 žličica mljevenog cimeta
½ žličice mljevenog klinčića
10 dkg mljevenih oraha
10 dkg grožđica

Za preljev od ruma:

1 jaje
50 g šećera
2 žličice gustina
prstohvat soli
500 ml mlijeka
50 ml ruma
1 žličica ekstrakta vanilije

Priprema:

U posudu za miksanje stavite maslac koji je sobne temperature, upalite pećnicu na 175 stupnjeva i premažite posudu za pečenje maslacem ili uljem.

Dodajte šećer i jaje maslacu te miksajte par minuta. Dodajte umak od jabuke i nastavite miješati.

U drugu posudu stavite brašno, prašak za pecivo, cimet, klinčić te pomiješajte.

Dodajte prvu mješavinu i sve dobro pomiješajte mikserom. Dodajte orahe i grožđice ovoj smjesi i sve pomiješajte kuhačom.

Prebacite u posudu za pečenje i pecite oko 35 minuta. Kolač se mora ohladiti prije posluživanja.

Napravite preljev od ruma

1 jaje dobro istucite u posudi.

Šećer, gustin, sol pomiješajte u drugoj posudi te dodajte mlijeko. Kuhate na laganoj vatri oko 3-5 minuta, stalno miješajući.

Dodajte malu količinu ovog preljeva u jaje i lagano miješajte dok se ne poveže, vratite sve u tavu i miješajte par minuta. Maknite s vatre i dodajte rum i ekstrakt vanilije, piše Ordinacija.

Kolač narežite i svaki komad, pred posluživanje, prelijte umakom.

GASTRO


Dobra ili loša godina za bh. pčelare?

Ove godine je u Bosni i Hercegovini bilo dosta sunca, sunčanih vrelih dana, tjedana pa i mjeseci ...

24 Lis 2024

Fantastičnim vikendom završeno treće izdanje Moba Street Food Festivala

Iza nas je spektakularna završnica ovogodišnjeg izdanja Moba Street Food Festivala ...

09 Ruj 2024

ISPROBAJTE RECEPTE LJUBUŠANKE IRENE MILIČEVIĆ I UŽIVAJTE U BOGATSTVU OKUSA

Vrijeme je za pripremu zimnice

Piše: Antonela Marinović Musa mostar@dnevni-list.ba Iako se nekoć u gotovo svakoj kući p...

05 Ruj 2024