Recept za fine proteinske pločice
Zahvaljujući zobenim pahuljicama, orasima, ali i maslacu od kikirikija, ove su pločice dobar izvor bjelančevina, ali i prehrambenih vlakana te zdravih masnoća.
Energetske pločice vrlo se lako mogu napraviti i u vlastitom domu. Uz dobar blender ili sjeckalicu povrća cijeli će proces trajati manje od 10 minuta. Najteži je dio čekanje da se stisnu u hladnjaku.
Zahvaljujući zobenim pahuljicama, orasima, ali i maslacu od kikirikija, ove su pločice dobar izvor bjelančevina, ali i prehrambenih vlakana te zdravih masnoća.
Sastojci za proteinsku pločicu:
80 grama zobenih pahuljica
35 grama oraha
8 do 10 mekanih datulja
4 žlice meda ili javorova sirupa
2 žlice maslaca od kikirikija
2 žlice čokoladnih kapljica
½ čajne žličice cimeta
prstohvat soli
Sastojci za preljev:
50 grama čokolade
2 žlice kokosova ulja
šaka oraha
prstohvat soli
Priprema:
1. U blenderu ili sjeckalici usitnite zobene pahuljice u fini prah.
2. Dodajte orahe, mekane datulje bez koštica, javorov sirup, maslac od kikirikija, cimet i sol. Miksajte sve zajedno dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
3. Ručno umiješajte čokoladne kapljice u smjesu pa je prebacite u lim za pečenje koji ste prethodno obložili papirom za pečenje.
4. Dobro utisnite smjesu u lim.
5. U mikrovalnoj pećnici i u kratkim intervalima rastopite čokoladu i kokosovo ulje dok ne dobijete lijepu glazuru.
6. Prelijte glazuru preko utisnute smjese, ukrasite s malo soli i komadićima oraha.
7. Stavite u hladnjak da se smjesa stisne barem sat vremena. Narežite prije posluživanja. Dobar tek!