Dnevni.ba - PRELOADER

Recept za kremastu tjesteninu sa slaninom iz pećnice

15 Tra 2021


Recept za kremastu tjesteninu sa slaninom iz pećnice

Kremasta, ali fino zapečena carbonara priprema se bez previše kompliciranja, a jedino na što treba pripaziti da ne prekuhate tjesteninu...

Za gastronomske čistunce prava talijanska carbonara mora sadržavati guancialu, sušeni svinjski obraz koji ima intenzivniju aromu i mekšu teksturu od slanine. Diže im se kosa na glavi na spomen vrhnja za kuhanje, brokule, graška ili poriluka u istoj rečenici s kultnim talijanskim klasikom, a prema kulinarskim pravilima pećnicu ne treba paliti.

No koliko je kuhara, toliko je i maštovitih recepata i zaokreta u načinima pripreme, a jedan od primjera je superukusna carbonara sa slaninom – iz pećnice. Kremasta, ali fino zapečena carbonara priprema se bez previše kompliciranja, a jedino na što treba pripaziti da ne prekuhate tjesteninu.

Sastojci za carbonaru iz pećnice:

5 žlica maslaca
4 žlice brašna
2 šalice mlijeka
2 šalice ribanog parmezana + za posipavanje
2 velika jaja
150 g slanine
220 g tjestenine
sol i papar

1. Narežite slaninu na ploške i pržite je u tavi dok ne postane hrskava pa izvadite na upijajući papir. Tjesteninu skuhajte, ali ne do kraja. Neka ostane još malo tvrda. Pećnicu zagrijte na 185 stupnjeva Celzija.

2. Stavite maslac u tavu i kad se otopi dodajte brašno i miješajte 2 do 3 minute pa dodajte mlijeko miješajući da se ne naprave grudice. Kad se zgusne dodajte soli i papra pa maknite s vatre i postepeno umiješajte parmezan dok ne dobijete glatki umak.

3. Tjesteninu prelijte umakom i promiješajte. Ostavite smjesu da se ohladi, oko 10 minuta. Umiješajte jaja, kriške slanine pa začinite solju i paprom.

4. Smjesu ulijte u posudu za pečenje i posipajte s još parmezana i preostale slanine.

5. Složenac pecite 20 do 25 minuta ili dok smjesa ne postane gusta, kremasta i lagano smeđa odozgo. Izvadite posudu iz pećnice pa pričekajte oko 10 minuta prije posluživanja.

Izvor: Punkufer.hr

GASTRO


Dobra ili loša godina za bh. pčelare?

Ove godine je u Bosni i Hercegovini bilo dosta sunca, sunčanih vrelih dana, tjedana pa i mjeseci ...

24 Lis 2024

Fantastičnim vikendom završeno treće izdanje Moba Street Food Festivala

Iza nas je spektakularna završnica ovogodišnjeg izdanja Moba Street Food Festivala ...

09 Ruj 2024

ISPROBAJTE RECEPTE LJUBUŠANKE IRENE MILIČEVIĆ I UŽIVAJTE U BOGATSTVU OKUSA

Vrijeme je za pripremu zimnice

Piše: Antonela Marinović Musa mostar@dnevni-list.ba Iako se nekoć u gotovo svakoj kući p...

05 Ruj 2024