Dnevni.ba - PRELOADER

Recept za musaku s tjesteninom

12 Svi 2021


Recept za musaku s tjesteninom

Mljeveno meso, bešamel i tjestenina sve su što vam treba za senzacionalni složenac za koji će se tražiti porcija više...

Koliko je kuhara, toliko je i recepata za musaku. Grci je rade od janjetine i patlidžana, kod nas je često na stolu varijanta od krumpira i junetine. No omiljeni složenac ukusan je i u kombinaciji mljevene junetine i svinjetine, s omiljenom tjesteninom i bešamelom.

Iako se može koristiti tjestenina po volji, dobro je iskoristiti onu koja lijepo skuplja umak, poput pužića, mašnica, cjevčica ili federa. Želite li da bude još zanimljivija, iskoristiti možete i punjenu tjesteninu s povrćem ili sirom, poput tortellina ili raviola.

Sastojci za musaku s tjesteninom:

350 g mljevene junetine
150 g mljevene svinjetine
400 g tjestenine
400 g passate
1 glavica luka
1 žlica koncentrata od rajčice
sol, papar
parmezan

Za umak bešamel:

60 g maslaca
60 g brašna
700 ml mlijeka
muškatni oraščić
sol, papar

Priprema:

1. Tjesteninu stavite kuhati i izvadite minutu do dvije prije nego što omekša.

2. Popržite sjeckani luk i dodajte mljeveno meso pa posolite i popaprite. Nakon desetak minuta dodajte koncentrat rajčice i passatu pa pirjajte još 20 minuta.

3. Otopite u posudi maslac, dodajte brašno i kratko ga popržite. Potom dodajte toplo mlijeko miješajući pjenjačom, sol i papar te muškatni oraščić i ostavite da se hladi.

4. Posudu za pečenje premažite uljem pa složite prvi red tjestenine, dodajte mljevenog mesa, pa nekoliko žlica bešamela i ponovite postupak tako da završite s tjesteninom. Prelijte bešamelom i pospite parmezanom.

6. Pecite na 200 °C oko 30 minuta i ostavite 15 minuta da se hladi prije posluživanja.

Izvor: punkufer.hr

GASTRO


Dobra ili loša godina za bh. pčelare?

Ove godine je u Bosni i Hercegovini bilo dosta sunca, sunčanih vrelih dana, tjedana pa i mjeseci ...

24 Lis 2024

Fantastičnim vikendom završeno treće izdanje Moba Street Food Festivala

Iza nas je spektakularna završnica ovogodišnjeg izdanja Moba Street Food Festivala ...

09 Ruj 2024

ISPROBAJTE RECEPTE LJUBUŠANKE IRENE MILIČEVIĆ I UŽIVAJTE U BOGATSTVU OKUSA

Vrijeme je za pripremu zimnice

Piše: Antonela Marinović Musa mostar@dnevni-list.ba Iako se nekoć u gotovo svakoj kući p...

05 Ruj 2024