Dnevni.ba - PRELOADER

Recept za pečenu piletinu u kremastom umaku

04 Svi 2021


Recept za pečenu piletinu u kremastom umaku

Kuku paka – ili pečena piletina u curry umaku s kokosovim mlijekom koja se poslužuje s rižom kremasta je poslastica koju obožavaju u Keniji, Tanzaniji i Ugandi. Meso se tradicionalno peče na roštilju, ali poslužit će i tava ili pećnica te se zatim stavlja u mirisni umak od curryja i kokosova mlijeka. Za jelo možete koristiti omiljene dijelove mesa, a ako ne volite egzotične okuse, dio kokosova mlijeka možete zamijeniti običnim.

Sastojci za kuku paku:

1 kg piletine (rasjek)
3 češnja češnjaka
2 limuna
2 žličice soli
1/4 žličice čilija u prahu
1/4 šalice listova korijandra
1 glavica luka
1 rajčica
1 čili papričica
2 žlice maslinova ulja
¼ žličice mljevenog korijandra
¼ žličice kumina
¼ žličice kurkume
400 ml nezaslađena kokosova mlijeka
2 žlice masnijeg vrhnja
sol
riža (basmati)

Priprema: 

1. Usitnite češnjak pa dodajte sok limuna, pola žličice soli i četvrtinu žličice čilija te utrljajte u piletinu. Prebacite je u posudu, poklopite i ostavite da se marinira pola sata.

2. U međuvremenu napravite bazu za curry. Grubo nasjeckajte luk, ljutu papričicu, rajčicu i listove korijandra. Izmiksajte dok ne dobijete glatku pastu.

3. Zagrijte maslinovo ulje u velikoj tavi ili loncu pa dodajte mljeveni korijandar, kumin i kurkumu pa miješajte oko minutu. Ulijte izmiksano povrće pa posolite. Miješajte da se sjedini i kuhajte, povremeno miješajući dok ne dobijete smjesu gustu poput paste, 15 do 20 minuta.

4. Lim obložite papirom za pečenje ili folijom pa rasporedite piletinu. Pecite oko 20 minuta na 180 Celzijevih stupnjeva ispod grilla u pećnici (ili je ispecite na roštilju).

5. Protresite kokosovo mlijeko pa ga dodajte u curry i dobro promiješajte da se sjedini. Lagano kuhajte dok se malo ne zgusne, 5 do 10 minuta. Stavite rižu da se kuha u drugoj posudi.

6. Kad se piletina ispeče, prebacite je sa sokovima od pečenja u curry pa pirjajte na laganoj vatri, neprestano miješajući dodajte vrhnje. Kušajte i po potrebi začinite. Poslužite s rižom.

Izvor: punkufer.hr

GASTRO


Dobra ili loša godina za bh. pčelare?

Ove godine je u Bosni i Hercegovini bilo dosta sunca, sunčanih vrelih dana, tjedana pa i mjeseci ...

24 Lis 2024

Fantastičnim vikendom završeno treće izdanje Moba Street Food Festivala

Iza nas je spektakularna završnica ovogodišnjeg izdanja Moba Street Food Festivala ...

09 Ruj 2024

ISPROBAJTE RECEPTE LJUBUŠANKE IRENE MILIČEVIĆ I UŽIVAJTE U BOGATSTVU OKUSA

Vrijeme je za pripremu zimnice

Piše: Antonela Marinović Musa mostar@dnevni-list.ba Iako se nekoć u gotovo svakoj kući p...

05 Ruj 2024